Redactie, TPO, 2 oktober 2024 – Daarnaast wordt in de ogen van de oppositie de economische agenda van de VVD voortgezet, meldt het ANP.
De plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde, zouden volgens de regering leiden tot een gemiddelde vooruitgang voor alle groepen. Desondanks zijn de koopkrachtplaatjes verslechterd door de uitkomsten van de begrotingsonderhandelingen, terwijl doorgaans het tegenovergestelde het geval is.
Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA benadrukt dat mensen die voor het minimumloon werken slechts “één karige euro” op vooruit gaan.
PVV-Kamerlid Tony van Dijck verwijst naar de tegenvallers waarmee het kabinet geconfronteerd wordt, zoals de noodzaak voor extra geld ter compensatie van slachtoffers van het kinderopvangtoeslagschandaal. Daarnaast moeten vermogenden worden gecompenseerd voor de te hoge belasting over het rendement op hun spaargeld en beleggingen in voorgaande jaren.
In reactie op deze tegenvallers heeft het kabinet ervoor gekozen om de lastenverlichting voor werkenden te versoberen als gedeeltelijke compensatie voor de problemen rond de spaartaks. Van Dijck vindt desondanks dat deze aanpassing “minimaal ten koste is gegaan van gezinnen”.
Hij erkent dat de koopkrachtplaatjes er beter uit hadden kunnen zien, maar is blij dat iedereen er toch nog met een “plusje” vanaf komt.
Tom van der Lee stelt dat Van Dijck “geen schim meer van zichzelf” is, omdat hij nu dingen verdedigt die hij eerder als absurd beschouwde.
ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis vraagt zich af waar het jaarlijkse voorstel van de PVV om de btw op boodschappen op nul te zetten is gebleven.
Van Dijck laat weten dat hij dat ook graag had gewild, maar dat het plan 6 miljard euro zou kosten en hij dat geld niet zomaar kon toveren.