Economie

Banken starten proef met transacties via Swift

03-10-2024 12:31

Foto: Jason Alden/Bloomberg.

Vanaf 2025 kunnen commerciële en centrale banken live proeven uitvoeren met transacties via het Swift-berichtennetwerk. Deze stap brengt de bredere acceptatie van blockchaintechnologie in de financiële sector dichterbij.

 

Redactie, TPO, 3 oktober 2024 – Swift, het wereldwijde netwerk voor veilige financiële berichten, laat weten dat banken straks echt geld en activa kunnen verplaatsen tussen verschillende blockchain-grootboeken. Dit is een belangrijke vooruitgang ten opzichte van eerdere experimenten in testomgevingen, meldt Bloomberg.

Geen digitale eilanden

Volgens Nick Kerigan, hoofd innovatie bij Swift, is het doel om te voorkomen dat er “digitale eilanden” ontstaan – afzonderlijke systemen die niet met elkaar communiceren. “We willen ervoor zorgen dat digitale activa en valuta’s succesvol kunnen samenwerken met het bestaande financiële systeem,” aldus Kerigan.

Banken zoals JPMorgan Chase en Citigroup hebben al jaren hun eigen blockchaintechnologieën ontwikkeld, wat heeft geleid tot een versnipperd technologielandschap. Het gebruik van blockchain voor het tokeniseren van activa, zoals klantendeposito’s en obligaties, neemt toe. Naar verwachting zal de wereldwijde waarde van getokeniseerde activa in 2034 maar liefst 27 biljoen euro bedragen, volgens een rapport van Standard Chartered.

Deutsche Bank

Swift, dat wordt gebruikt door meer dan 11.000 financiële instellingen wereldwijd, heeft al eerder geëxperimenteerd met blockchain in testomgevingen. De komende proeven zullen echter voor het eerst op het live netwerk van Swift worden uitgevoerd. Naast betalingen zal ook de afwikkeling van effecten worden getest. Hoewel de namen van deelnemende banken nog niet bekend zijn, hebben eerdere tests onder andere plaatsgevonden met Deutsche Bank, HSBC en Santander.

Met deze stap wil Swift zich blijven positioneren als essentiële schakel in een toekomst waarin blockchain en digitale valuta een grotere rol spelen in het financiële systeem.