Binnenland

Gezondheidsorganisaties: Kabinet doet te weinig tegen overgewicht bij kinderen

03-10-2024 10:05

Burger King
Bloomberg.

Gezondheidsorganisaties en artsen luiden donderdag de noodklok over het gebrek aan actie van het kabinet tegen overgewicht en obesitas bij kinderen. Zij vinden dat jongeren te gemakkelijk toegang hebben tot ongezond voedsel en dringen aan op strengere maatregelen.

 

Redactie, TPO, 3 oktober 2024 – In een brandbrief waarschuwen de artsen en organisaties voor de toenemende aanwezigheid van fastfood rond scholen, meldt het ANP.

“In de meest extreme gevallen zien zij tieners die 140 kilo wegen, die volledig aan bed gekluisterd zijn en geen toekomst meer voor zichzelf zien”, aldus de ondertekenaars. De gezondheidsrisico’s nemen toe, maar het kabinet doet volgens hen te weinig om deze trend te keren.

Oproep voor strengere maatregelen en gezonder voedsel

De ondertekenaars hekelen de bezuinigingen op preventie en willen dat het kabinet gezond eten toegankelijker en betaalbaarder maakt. Ze pleiten voor een verbod op reclames voor ongezond eten gericht op kinderen en willen dat supermarkten en voedselfabrikanten meer gezond voedsel aanbieden.

De gezamenlijke oproep van donderdag komt onder meer van het Diabetes Fonds, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nierstichting en van artsen van ziekenhuizen als Maastricht UMC+, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Erasmus MC en Leids Universitair Medisch Centrum. Ook de beroepsverenigingen voor diëtisten (NVD), gewichtsconsulenten (BGN) en jeugdartsen (AJN) staan achter de oproep, net als de belangenvereniging voor mensen met overgewicht en obesitas.