Buitenland

Klimaatverandering bedreigt wintersport

03-10-2024 13:21

Sneeuw en ijs
Shutterstock.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en de Internationale Ski en Snowboard Federatie (FIS) slaan alarm over de impact van klimaatverandering op sneeuwzekerheid.

 

Redactie, TPO, 3 oktober 2024 – De opwarming van de aarde zet de toekomst van wintersport en het bijbehorende toerisme onder druk, waarschuwen de organisaties donderdag in een persbericht. De twee organisaties zijn een samenwerking aangegaan om de wintersportsector hier bewuster van te maken. Het is de eerste samenwerking ooit tussen de VN-organisatie en een sportbond.

“Verpeste wintervakanties en afgelaste sportevenementen vormen letterlijk het topje van de ijsberg van klimaatverandering”, zegt WMO-chef Celeste Saulo. “Terugtrekkende gletsjers, minder sneeuw en smeltende permafrost hebben een enorme impact op de ecosystemen van gebergten.” Ook lokale economieën zullen daar de gevolgen van gaan ondervinden.

Wintersportsector in gevaar

FIS-voorzitter Johan Eliasch ziet klimaatverandering als een existentiële bedreiging voor skiën en snowboarden. Volgens hem moet de sector beter voorbereid zijn en meer gebruikmaken van wetenschappelijke kennis.

WMO en FIS verwijzen naar een studie waaruit vorig jaar bleek dat bij een wereldwijde opwarming van 2 graden meer dan de helft van de onderzochte Europese skiresorts risico loopt op sneeuwtekorten.

Kunstsneeuw geen duurzame oplossing

Hoewel kunstsneeuw in sommige gevallen een oplossing kan bieden, is dit niet zonder nadelen. Het produceren van kunstsneeuw verbruikt veel energie, en als die niet CO2-neutraal wordt opgewekt, draagt het bij aan het probleem van klimaatverandering.