Binnenland

KLM kondigt ingrijpende maatregelen aan om kosten te verlagen

03-10-2024 09:01

KLM kondigt een reeks maatregelen aan om de kosten te drukken en de financiële positie van de luchtvaartmaatschappij structureel te verbeteren. Deze stappen moeten op korte termijn leiden tot een bedrijfsresultaatverbetering van 450 miljoen euro.

 

Redactie, TPO, 3 oktober 2024 – Een belangrijk onderdeel van het pakket is het terugdringen van personeelstekorten, met name onder vliegers en technici, meldt KLM donderdag in een rapport. KLM overweegt om opleidingen te verkorten of te versnellen, waardoor sneller personeel kan worden ingezet. “Het is een stevig pakket, maar de maatregelen zijn echt nodig”, aldus KLM-topvrouw Marjan Rintel in het rapport.

Daarnaast wordt onderzocht hoe het onderhoud aan vliegtuigen efficiënter kan worden uitgevoerd. Ook wil de luchtvaartmaatschappij haar organisatie vereenvoudigen door dubbele functies te heroverwegen en mogelijk samen te voegen. Of dit tot banenverlies zal leiden, is op dit moment nog onduidelijk.

Inkomsten verhogen en activiteiten herzien

KLM streeft er ook naar de inkomsten te verhogen door het aanbod van producten aan boord te verbeteren. Een nieuw cateringaanbod wordt momenteel getest en moet bijdragen aan een jaarlijkse omzetverhoging van 100 miljoen euro. Daarnaast overweegt KLM activiteiten die niet direct bijdragen aan het uitvoeren van vluchten, uit te besteden of zelfs stop te zetten. Welke activiteiten dit betreft, is nog niet bekend.

Investeringen in schonere vliegtuigen

Hoewel KLM in het tweede kwartaal een stijging van de omzet en operationele winst zag, blijven de kosten hoog. “De inkomsten zijn goed, maar niet voldoende hoog om alle kosten te dekken. Daarom nemen we nu aanvullende maatregelen”, aldus de topvrouw. “Wij willen onze 105-jarige pioniersrol in de luchtvaart behouden en Nederland blijven verbinden met de rest van de wereld.”

Het verlagen van de kosten is ook nodig om te blijven investeren, met name in een nieuwere en schonere vloot. “In de komende jaren vervangt KLM oudere toestellen door een stillere, schonere en zuinigere vloot”, legt financieel topman Bas Brouns uit. “Hiermee voldoen we ook aan de afspraken met het kabinet en verminderen we de geluidshinder voor omwonenden van Schiphol.”