Binnenland

Lange wachttijden bij Veilig Thuis zorgen voor onveilige situaties

03-10-2024 10:38

Seksueel Huiselijk Geweld
Illustratiefoto. @Shutterstock

Kinderen en huishoudens die hulp nodig hebben na meldingen van huiselijk geweld, moeten vaak te lang wachten op actie van Veilig Thuis.

 

Redactie, TPO, 3 oktober 2024 – Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag in een rapport. De inspectie waarschuwt dat veel gezinnen te lang in onveilige situaties blijven leven zonder de nodige hulp. “Hierdoor leven zij te lang met een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling”, aldus de IGJ. Melders vertelden de inspectie dat ze zelfs twijfelen of het wel zin heeft om te melden bij Veilig Thuis.

De IGJ constateert dat het over 2024 slechts vijf van de 25 Veilig Thuis-organisaties lukt ten minste 80 procent van de meldingen die binnenkomen binnen de wettelijke termijn te beoordelen. Slechts één Veilig Thuis-organisatie wist alle onderzoeken binnen de wettelijke termijn van tien weken af te ronden.

Personeelstekorten en toename van meldingen

De traagheid wordt volgens de IGJ veroorzaakt door een toename in het aantal en de ernst van de meldingen, een tekort aan deskundig personeel, en onvoldoende capaciteit bij lokale hulpverleners. De inspectie maakt zich ernstige zorgen over de gezinnen die te lang moeten wachten op een veiligheidsbeoordeling. “De voorbeelden van onrust en onveilige situaties bij deze gezinnen en huishoudens zijn stuk voor stuk schrijnend”, vertelt de IGJ.

Oproep tot verbeteringen en samenwerking

De inspectie heeft Veilig Thuis-organisaties zoals Amsterdam-Amstelland, Gelderland-Midden en West-Brabant opgeroepen plannen te maken om hun processen te verbeteren.

IGJ benadrukt dat ook andere partijen, zoals gemeenten en hulpverleningsorganisaties, verantwoordelijkheid moeten nemen om wachttijden te verkorten en de veiligheid van gezinnen te waarborgen. “Want een huishouden is niet geholpen als het wordt doorgeschoven van de wachtlijst van Veilig Thuis naar de wachtlijst van bijvoorbeeld vrijwillige hulpverlening.”