Economie

Zonne-energie voorziet komende winter in groeiende Europese elektriciteitsvraag

03-10-2024 16:40

Een solarpark in Duitsland. Foto: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg.

De groei van zonne-energie in Europa neemt dusdanig toe dat het grootste deel van de stijging in de elektriciteitsvraag in de winter door deze technologie wordt opgevangen. Volgens een rapport van het adviesbureau ICIS stijgt het elektriciteitsverbruik in de periode van oktober tot en met maart met 2,2 procent, ofwel 36 terawattuur, vergeleken met een jaar eerder. Van deze toename zal ongeveer 20 terawattuur worden geleverd door nieuwe zonne-energiecapaciteit.

 

Redactie, TPO, 3 oktober 2024 – De uitbreiding van zonne-energie, vooral in Duitsland, verandert de traditionele energie-economie in Europa. Door de lagere kosten van zonne-energie ten opzichte van nucleaire en fossiele energiebronnen, en gunstige wet- en regelgeving, zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe installaties bijgekomen. Tegelijkertijd worden veel kolencentrales uit gebruik genomen.

Met de groei van hernieuwbare energiebronnen die de stijging van de vraag overtreft, lijkt Europa goed voorbereid op de piekvraag tijdens het winterseizoen. Matthew Jones, hoofd energie-analyse bij ICIS, benadrukt dat de Europese energiemarkt vanuit een aanbod- en vraagperspectief in een comfortabele positie verkeert voor de aankomende winter.

Weer speelt belangrijke rol

Toch speelt het weer een belangrijke rol. Bij een strenge winter zouden de prijzen in Duitsland met 14 procent kunnen stijgen, terwijl mildere omstandigheden een daling van 13 procent kunnen veroorzaken. Op de energiemarkt is de Duitse elektriciteitsprijs voor volgend jaar iets gedaald naar 85,50 euro per megawattuur, terwijl de Franse prijs licht is gestegen naar 70,90 euro.

Bron: Bloomberg