Redactie, TPO, 4 oktober 2024 – De recente militaire confrontaties tussen Israël en Iraanse bondgenoten, zoals Hezbollah in Libanon, hebben de olieprijzen doen stijgen. De vrees bestaat dat Israël mogelijk Iraanse olie-infrastructuur zal aanvallen, wat de toch al gespannen situatie verder kan verergeren. Analisten van de Eurasia Group wijzen er echter op dat Israël waarschijnlijk niet direct de Iraanse oliesector zal aanvallen, hoewel alleen al de dreiging hiervan de markten heeft verontrust. De olieprijzen stegen deze week met 5 procent toen president Biden aangaf dat de VS overlegt met Israël over mogelijke steun voor een aanval.
Iran heeft echter een robuust netwerk opgezet om zijn olie te exporteren, ondanks de sancties. Vooral China blijft olie importeren via een zogenaamde “schaduwvloot” van verouderde tankers en complexe logistieke systemen, zoals het overladen van olie van schip naar schip en het omzeilen van internationale tracking. Dit maakt het moeilijk om de exacte hoeveelheden Iraanse olie op de wereldmarkt te traceren, hoewel sommige analisten geloven dat de werkelijke export hoger ligt dan gerapporteerd.
Hoewel een aanval op de Iraanse oliesector niet zeker is, loopt de olie-export van het land hoe dan ook gevaar. De Amerikaanse regering zou haar sanctiebeleid kunnen aanscherpen als de spanningen verder toenemen, en een mogelijke herverkiezing van Donald Trump in 2024 zou kunnen leiden tot een hernieuwde druk op Iran.
Ondanks deze risico’s lijkt de Iraanse olieproductie voorlopig te blijven stijgen. Dit brengt uitdagingen met zich mee voor de OPEC, die probeert de wereldwijde olieproductie te beperken om de prijzen te ondersteunen. Iran is door de sancties vrijgesteld van deze productiebeperkingen, wat de strategie van de OPEC bemoeilijkt.
Bron: Bloomberg