Binnenland

Kabinet: Niet onze schuld als illegalen op straat belanden

04-10-2024 18:18

Bordesfoto van het kabinet-Schoof. Foto @Valerie Kuypers/Rijksoverheid.

Het kabinet legt de verantwoordelijkheid voor het wel of niet op straat belanden van ongedocumenteerden bij de betrokkenen zelf, nu de financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat deze mensen, vaak uitgeprocedeerde asielzoekers, zelf moeten vertrekken uit Nederland.

 

Redactie, TPO, 4 oktober 2024 – “Ze horen hier niet te zijn,” verklaart hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Volgens de premier ligt de oorzaak van hun situatie niet bij de overheid, maar bij hun eigen keuze om in Nederland te blijven.

Asielminister Marjolein Faber benadrukt dat ongedocumenteerden altijd een beroep kunnen doen op de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) van het ministerie van Justitie en Veiligheid om terug te keren naar hun land van herkomst. “Iedereen die vrijwillig meewerkt, kunnen we vrijwel altijd terugsturen,” aldus Faber. Slechts in uitzonderlijke gevallen zou dat niet lukken, maar volgens haar is het niet nodig dat mensen zonder verblijfstitel op straat belanden.

Bed-bad-brood voorziening

De discussie over de opvang van ongedocumenteerden speelt al jaren, met vijf grote gemeenten – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven – die een bed-bad-broodvoorziening (BBV) hebben ingericht om deze mensen op te vangen. Deze voorziening werd enkele jaren geleden ingesteld na een harde discussie binnen het toenmalige kabinet van VVD en PvdA. Waar de VVD destijds af wilde van de opvang, hield de PvdA vast aan humanitaire opvang voor deze groep. Sindsdien draagt de rijksoverheid jaarlijks 24 miljoen euro bij aan de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV), terwijl de deelnemende gemeenten gezamenlijk 6 miljoen euro bijdragen.

Gemeenten vrezen overlast

Het huidige kabinet wil echter af van deze regeling. Rotterdam is de eerste gemeente die heeft aangekondigd te stoppen met de LVV-opvang, terwijl Amsterdam, Groningen en Utrecht overwegen de opvang zelfstandig te blijven financieren. Gemeenten en belangenorganisaties waarschuwen voor mogelijke overlast en onveiligheid als er geen opvang meer beschikbaar is. Premier Schoof blijft echter bij het standpunt dat het de eigen verantwoordelijkheid is van de betrokkenen om Nederland te verlaten, en gemeenten vrij zijn om hun eigen beleid te voeren.

Bron: ANP