Binnenland

Forse toename online antisemitisme sinds 7 oktober

05-10-2024 12:49

Foto: Pixabay.

Het aantal meldingen van online antisemitisme is sinds 7 oktober vorig jaar met 48 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit blijkt uit cijfers van Meld.Online Discriminatie, dat discriminatiemeldingen in Nederland registreert. Op 7 oktober escaleerde het conflict tussen Israël en de Palestijnen door de aanslag van Hamas.

 

Redactie, TPO, 5 oktober 2024 – Ondanks dat Joden slechts 0,3 procent van de Nederlandse bevolking vormen, is antisemitisme verantwoordelijk voor 24 procent van alle meldingen bij het meldpunt. De stijging wordt vooral gedreven door de toename van haatdragende berichten op sociale mediaplatforms, met name op X.

Antisemitische content als verdienmodel

Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB), uit stevige kritiek op de sociale mediabedrijven. Volgens hem presenteren sommige platforms het gebrek aan moderatie als een vorm van vrijheid van meningsuiting, terwijl ze eigenlijk profiteren van de aandacht die antisemitische content genereert. “Antisemitische berichten zorgen voor veel clicks, en rond die clicks worden advertenties verkocht. Bedrijven verdienen grof geld, terwijl deze haat de samenleving vergiftigt”, aldus Verdoner.

Hij benadrukt dat de invloed van online haat op het dagelijks leven toeneemt. “We besteden steeds meer tijd online, en de grens tussen wat er op het internet gebeurt en de offline wereld vervaagt snel.”

 

Aanpak sociale media

De NCAB werkt samen met Europese partners om online antisemitisme aan te pakken. Er wordt toenemende druk uitgeoefend op sociale mediabedrijven om hun moderatiebeleid te verbeteren en de verspreiding van haatzaaiende content te beperken. Verdoner roept echter ook bedrijven en burgers op om hun verantwoordelijkheid te nemen. “Bedrijven moeten zich afvragen of ze willen adverteren naast radicale inhoud. Toezichthouders moeten de beschikbare middelen gebruiken om actie te ondernemen tegen platforms die nalatig zijn in hun moderatie.”

Tot slot spoort Verdoner mensen aan om niet passief toe te kijken bij antisemitisme. “Grijp in als je het ziet, zowel op school of universiteit als op sociale media. Het melden van online antisemitisme is eenvoudig en laat zien dat dit niet alleen een probleem is voor de Joodse gemeenschap, maar voor ons allemaal.”