Buitenland

Steden worstelen met balans tussen erfgoed en klimaat

05-10-2024 11:51

Wenen. Foto: Sonja Wind/Bloomberg.

Europese steden staan voor een dilemma: hoe kunnen ze hun historische stadscentra beschermen terwijl ze zich aanpassen aan de toenemende hitte door klimaatverandering? In Wenen staat het beroemde Michaelerplatz, omringd door middeleeuwse en barokke gebouwen, centraal in een verhitte discussie. De stad heeft plannen om vóór eind 2024 meer groen aan te planten in de vorm van gras en bomen om het hitte-eiland effect tegen te gaan. Maar deze plannen stuiten op weerstand van erfgoedbeschermers, die vrezen dat dit het historische karakter van de plek aantast.

 

Redactie, TPO, 5 oktober 2024 – Meer dan 400 architectuur- en erfgoedexperts, onder wie professor emeritus Ákos Moravánszky van ETH Zurich, hebben een brief ondertekend waarin ze de plannen veroordelen. Ze waarschuwen dat het groen het zicht op de monumentale gebouwen belemmert en de culturele waarde van het plein schaadt. UNESCO heeft zich ook kritisch uitgelaten en waarschuwt dat het erfgoed van de stad gevaar loopt.

Rome

Wenen is niet de enige stad die worstelt met deze problematiek. Rome, dat deze zomer te maken kreeg met extreme hittegolven, ziet ook obstakels in de strijd tegen hitte op historische locaties. Op pleinen zoals Piazza Navona en Piazza del Popolo is het planten van bomen praktisch onmogelijk vanwege de strikte bescherming van het erfgoed. De verantwoordelijke instantie stelt dat zelfs de kleinste aanpassingen het historische karakter kunnen veranderen.

Parijs

Desondanks zijn er in Europa ook steden die succesvol een balans vinden. Zo heeft Parijs sinds 2020 meer dan 100.000 bomen geplant en werkt de stad nu aan een renovatie van de historische Place de la Concorde, waarbij groen een centrale rol speelt. Ondanks aanvankelijke bezwaren van erfgoedbeschermers, zijn ook zij het belang van schaduw en verkoeling gaan inzien.

Keuzes maken

Het dilemma tussen erfgoedbehoud en klimaatadaptatie is groot. Terwijl de temperaturen in Europa blijven stijgen, zullen steden keuzes moeten maken. Voorstanders van meer groen, zoals de klimaatadviseur van Rome, Edoardo Zanchini, blijven benadrukken dat er oplossingen gevonden moeten worden om schaduw, water en verkoeling te bieden in publieke ruimtes, zowel voor bewoners als toeristen.

Ondanks het verzet zet Wenen door met de vergroening van Michaelerplatz. De gemeente benadrukt dat het project, ter waarde van €8,5 miljoen, in nauwe samenwerking met de monumentenzorg wordt uitgevoerd en steun krijgt van de lokale bevolking.

 

Bron: Bloomberg