Buitenland

VN-militairen blijven op posities in Libanon ondanks Israëlisch verzoek

05-10-2024 09:54

UNIFIL-militairen in Libanon, 1982. Foto @Paul Vieth.

De Verenigde Naties laten weten dat de vredesmacht UNIFIL haar posities in Zuid-Libanon behoudt, ondanks verzoeken van Israël om zich te verplaatsen. Israël heeft de VN-missie gevraagd haar troepen weg te halen in verband met geplande militaire operaties tegen Hezbollah in het zuiden van Libanon. De VN weigert echter in te gaan op dit verzoek en benadrukt dat de missie blijft om haar mandaat te vervullen. “De VN-vlag blijft wapperen”, stelt de organisatie in een verklaring.

 

Redactie, TPO, 5 oktober 2024 – De VN-vredesmissie UNIFIL werd in 1978 opgericht, nadat Israël het zuiden van Libanon was binnengevallen als reactie op aanvallen door Palestijnse groeperingen. Het oorspronkelijke mandaat was het toezicht houden op de terugtrekking van Israëlische troepen en het herstellen van de orde in Libanon. In de loop der jaren is het mandaat meerdere keren aangepast, maar de missie is altijd gebleven om de vrede te bewaken in een instabiele regio.

Nederland heeft in het verleden duizenden militairen geleverd aan UNIFIL. De VN-missie bestaat momenteel uit troepen van verschillende landen die proberen de spanningen in het grensgebied te verminderen en de veiligheid te waarborgen. De recente escalaties in de regio tussen Israël en Hezbollah zorgen echter voor toenemende druk op de missie.

Iraanse olievelden

Ondertussen probeert de Amerikaanse president Joe Biden de situatie te de-escaleren. Hij ontmoedigt Israël actief om Iraanse olievelden aan te vallen als vergelding voor de lancering van ongeveer 200 ballistische raketten door Iran op Israël. Biden erkent dat Israël zal reageren op de aanvallen, maar dringt er bij premier Netanyahu op aan andere opties te overwegen om te voorkomen dat de regio in een totale oorlog belandt. Volgens Biden zou een aanval op de olie-infrastructuur aanzienlijke economische gevolgen hebben en de energiemarkt verstoren, vooral richting China.

 

Bron: Bloomberg

Lees ook: Het verloren paradijs van Libanon