Buitenland

IDF chef Halevi: ‘7 oktober is een oproep tot herinnering, introspectie en leren van onze fouten’

07-10-2024 09:32

Israelisch Defensieleger (IDF) stafchef Herzi Halevi. Foto @Amir Cohen/AP

Herzi Halevi, luitenant-generaal en chef van de generale staf van de Israëlische Defensiemacht (IDF), wendt zicht aan de vooravond van 7 oktober, een jaar na de bloedige aanval van terreurorganisatie Hamas op Israel, in een open brief tot alle IDF-soldaten,- commandanten en -reservisten: “7 oktober is niet alleen een dag van herinnering, maar ook een oproep tot diepgaande introspectie, een erkenning van onze tekortkomingen en een toewijding om ervan te leren.”

 

Redactie, TPO, 7 oktober 2024 – Maandag markeert precies een jaar sinds terreurorganisatie Hamas dood en verderf zaaide tijdens een brute aanval op Israël. Op deze zwarte dag in oktober werden meer dan 1.200 mensen op gruwelijke wijze vermoord en verminkt, terwijl 250 mensen werden ontvoerd naar de Gazastrook. Momenteel worden nog 101 gijzelaars door Hamas vastgehouden, maar er is geen informatie over hun toestand of of zij allemaal nog in leven zijn.

Om de mannen en vrouwen van de IDF een hart onder de riem te steken, spreekt Halevi ze in een open brief toe:

“IDF-soldaten en -commandanten,

We zijn aan het vechten! Al een jaar bevinden we ons in het midden van een complexe oorlog op meerdere fronten, met vele belangrijke en uitgebreide successen. Er liggen nog veel uitdagingen voor ons. IDF-soldaten zijn ingezet en vechten met kracht op alle fronten zonder ophouden.

Dit is een lange oorlog, die niet alleen wordt gemeten aan capaciteiten, maar ook aan wilskracht en volharding door de tijd heen. Voor onze vijanden is elke maand, elke week, en elke dag slechter dan de vorige. Zelfs nadat de campagne eindigt, zullen we onze overwinningen moeten behouden, en onze vijanden zullen weten, zonder enige twijfel, dat er geen herstel zal zijn voor degenen die ons willen vernietigen.

Een jaar is verstreken sinds 7 oktober, de dag waarop we gefaald hebben in onze missie om de burgers van de staat Israël te beschermen. We bevinden ons nu in de tien dagen van inkeer. 7 oktober is niet alleen een dag van herinnering, maar ook een oproep tot diepgaande introspectie. Een erkenning van onze tekortkomingen en een toewijding om ervan te leren, terwijl we de uitdagingen inschatten – zowel die we hebben doorstaan als die nog op ons wachten.

We begonnen dit jaar vanuit een moeilijk en pijnlijk punt, maar we herpakten ons, gingen vooruit om te vechten en werden sterker. Uit deze strijd is een generatie strijders en commandanten voortgekomen, met ongeëvenaarde gevechtservaring en onwrikbare moed, die de IDF leiden in een van de meest complexe oorlogen die we hebben gekend.

Mensen zijn de sleutel tot het vervullen van deze moeilijke missies. Naast ons staan de reservisten, die met ongeëvenaarde toewijding vechten, gedurende een lange en uitdagende periode. Ieder van jullie maakt deel uit van deze campagne, van onze rechtvaardige oorlog. Vandaag wil ik tegen jullie zeggen: jullie inzet, moed en standvastigheid het afgelopen jaar zijn een bron van diepe trots voor elke burger van Israël en voor mij als jullie commandant.

Er is een jaar verstreken, en we hebben de militaire vleugel van Hamas verslagen. We blijven vechten tegen de terroristische capaciteiten van de organisatie. We hebben Hezbollah zware klappen toegebracht, die al zijn hoogste leiders heeft verloren. We stoppen niet – we vechten, evalueren, leren en verbeteren.

We nemen een offensieve, tactische en proactieve aanpak op alle fronten, passen onze verdedigingsstrategieën aan op alle grenzen, en begrijpen dat de IDF een groter leger moet zijn dat goed voor zijn mensen zorgt. We vernietigen de capaciteiten van onze vijanden, en we zullen ervoor zorgen dat deze niet opnieuw worden opgebouwd, zodat 7 oktober zich nooit meer herhaalt.

Commandanten,

Er liggen nog veel uitdagingen voor ons om de doelstellingen van de oorlog te bereiken – de vijand verslaan, de gijzelaars terugbrengen, een dringende missie van het hoogste morele belang, en de burgers terugbrengen naar hun huizen. Laten we de woorden van de Prediker herinneren: “Wat je ook doet, doe het met al je macht.” Het ligt in onze macht, in jullie macht, om te handelen en te slagen. Herinner degenen die hun leven hebben gegeven voor het vaderland – de gevallenen, hun families, en de gewonden, zowel in geest als lichaam, die elke dag de gevolgen van hun heldendom dragen – dankzij hen zijn wij hier. We zullen met hen blijven lopen en in hun licht.

Aan het begin van het nieuwe jaar, laten we onszelf en onze vijanden herinneren en eraan herinneren – dit is een oorlog voor ons recht om een vrij volk te zijn in ons land, evenals voor onze waarden, overtuigingen en de rechtvaardigheid van ons pad. We zullen volharden, en we zullen winnen.

Ga door met deze kracht, de ogen van de hele natie zijn op ons gericht.

Ik ben bij jullie elke stap van de weg,

Luitenant-generaal Herzi Halevi

Chef van de Generale Staf”