Politiek

Nederland investeert 400 miljoen euro in drones voor Oekraïne

07-10-2024 14:16

Minister Brekelmans in Oekraïne. Foto @ministerie van Defensie

Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) heeft tijdens zijn bezoek aan Kharkiv en Kiev aangekondigd dat Nederland haar rol als voortrekker in de steun aan Oekraïne blijft vervullen door ongeveer 400 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een actieplan gericht op de ontwikkeling van geavanceerde drones.

 

Redactie, TPO, 7 oktober 2024 – Brekelmans laat tevens weten dat de eerste toestellen van de 24 toegezegde Nederlandse F-16’s inmiddels aan Oekraïne zijn geleverd.

Met het actieplan drones willen Nederland en Oekraïne samenwerken om de ontwikkeling en productie van innovatieve drones te versnellen. Bijna de helft van deze productie zal in Nederland plaatsvinden. Brekelmans benadrukte dat Nederland eerder al een belangrijke rol speelde bij de levering van F-16’s en Patriot-systemen en dat deze inzet nu wordt voortgezet met de investering in drones.

“Het gaat hierbij om allerlei soorten geavanceerde drones die ingezet kunnen worden voor verkenning, verdediging en aanval. Met name in de lucht, maar ook op het land en zee”, aldus de minister. Hij voegt toe dat als de ontwikkelde drones succesvol blijken te zijn, er meer middelen beschikbaar zullen zijn voor het opschalen van de productie.

‘We hebben de luxe niet om lang de tijd te nemen’

Brekelmans onderstreept het belang van drones in moderne oorlogsvoering en zegt dat Nederland pionier is op het gebied van onbemande systemen. Hij gelooft dat de kennis uit Nederland in combinatie met Oekraïense ervaringen kan leiden tot innovatieve en effectieve drones die een verschil kunnen maken op het snel veranderende slagveld.

Brekelmans: “De ontwikkeling van allerlei types drones gaat razendsnel. We hebben de luxe niet om lang de tijd te nemen, het gaat erom snelheid te maken. Prototypes aankopen, snel testen en snel productie opschalen.”

Bron: ministerie van Defensie

Lees ook: Nederland leverde inmiddels zo’n 3,76 miljard euro aan militaire steun aan Oekraïne