Politiek

Nederland leverde inmiddels zo’n 3,76 miljard euro aan militaire steun aan Oekraïne

07-10-2024 14:33

F-16
F-16 Fighting Falcon. Shutterstock.

Nederland heeft tot nu toe ongeveer 3,76 miljard euro aan militaire steun geleverd aan Oekraïne, dit bedrag is sinds juni van dit jaar met bijna 700 miljoen euro gestegen. Het merendeel van deze financiering is besteed aan commerciële donaties en gericht op het behoud en de instandhouding van reeds geleverde militaire systemen.

 

Redactie, TPO, 7 oktober 2024 – Dit maakte minister Brekelmans bekend tijdens zijn recent bezoek aan Kharkiv en Kiev.

Een aanzienlijk deel van de recent toegekende 700 miljoen euro is bedoeld voor essentiële materialen zoals reservedelen en munitie voor Pantserhowitzers, Patriots en F-16’s. Daarnaast zijn ook medische goederen, munitie en gevechtsrantsoenen inbegrepen.

Dat alles moet ervoor zorgen dat Oekraïense militairen beschikken over de nodige middelen om hun strijd voor vrijheid voort te zetten.

F-16’s, Leopard 2A4-tanks en YPR-pantserrupsvoertuigen

De levering van de F-16-gevechtsvliegtuigen is in deze rapportage inbegrepen. De exportvergunning voor deze toestellen werd op 1 juli afgegeven, waarna de eerste F-16’s aan Oekraïne zijn overgedragen.

Nederland heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de ondersteuning en instandhouding van deze vliegtuigen, waaronder luchtdoelraketten uit eigen voorraad en een bijdrage van 450 miljoen euro voor de verwerving van munitie.

Verder omvat de militaire steun ook diverse gevechtsvoertuigen, zoals Leopard 2A4-tanks en YPR-pantserrupsvoertuigen. Daarnaast zijn er vuursteun- en luchtverdedigingssystemen, waaronder DITA Houwitsers en componenten van het Patriot-systeem, aan Oekraïne geleverd.

Deze ondersteuning onderstreept de continue betrokkenheid van Nederland bij de veiligheid van Oekraïne in het huidige conflict.

Bron: ministerie van Defensie

Lees ook: Nederland investeert 400 miljoen euro in drones voor Oekraïne