ThePostOnline

Cruciale factoren voor de waarde van huizen 

08-10-2024 11:07

Huiseigendom is voor veel Nederlanders een teken van stabiliteit en een manier om welvaart te creëren. Maar om een ​​goede investeringsstrategie te maken die voldoet aan je financiële doelen, moet je weten wat de waarde van onroerend goed doet stijgen en dalen. De vastgoedmarkt is gevoelig en wordt beïnvloed door niet één, maar een combinatie van factoren. Hier zijn enkele elementen die de markt het meest beïnvloeden en dus ook invloed hebben op de vraag ‘wat is mijn huis waard?’

 

Economie

Huizenprijzen zijn ook sterk afhankelijk van economische groei. Wanneer de economie groeit, stijgen de inkomens, wat betekent dat mensen meer geld hebben om huizen te kopen. Het zal de vraag naar huizen doen toenemen, wat de huizenmarkt zal stimuleren. Omgekeerd, in een recessie, neemt de werkloosheid toe. In ernstige recessies zullen veel mensen achterlopen met hun leningaflossingen en hun huizen kunnen in beslag worden genomen. Minder mensen zullen zich een huis kunnen veroorloven en de angst voor werkloosheid kan mensen uit de huizenmarkt houden. In deze situatie zal de vraag naar het onroerend goed afnemen, waardoor de markt omlaag gaat.

Rentetarieven

Een van de grootste factoren die de prijs van onroerend goed beïnvloeden, zijn de rentetarieven. Wanneer de rentetarieven dalen, dalen ook de kosten van maandelijkse aflossingen van leningen. Dit zal de vraag doen toenemen, waardoor de prijs van onroerend goed stijgt. Stijgende rentetarieven hebben het tegenovergestelde effect.

Vertrouwen van kopers

Het vertrouwen van kopers is een teken van hoe optimistisch mensen zijn over de toekomst van de huizenmarkt. De vraag naar huizen neemt toe wanneer de huizenprijzen naar verwachting stijgen, omdat meer mensen zullen proberen het maximale uit hun geld te halen. Als potentiële kopers bang zijn dat de huizenprijzen zullen dalen, zullen bijvoorbeeld minder mensen een lening afsluiten om een ​​huis te kopen.

Locatie

Geografie is een belangrijke woninginfo factor op de huizenmarkt. Zelfs als de nationale huizenprijzen bijvoorbeeld dalen, kunnen sommige bijzonder gewilde gebieden nog steeds te maken krijgen met stijgende huizenprijzen. Er zijn veel factoren die een locatie aantrekkelijker kunnen maken, waaronder werkgelegenheid, goede scholen en kinderopvang, nabijheid van winkels, entertainment en recreatiecentra, en gemakkelijke toegang tot ziekenhuizen, openbaar vervoer en snelwegen.

Beschikbaarheid van huizen

Een overaanbod aan voorraad zal de huizenprijzen doen dalen. Terwijl een tekort aan voorraad de vastgoedwaarden zal doen stijgen. Het aanbod van woningen wordt direct beïnvloed door bevolkingsgroei en bouw in een gebied. De bouw van nieuw onroerend goed in een gebied kan mogelijk de prijzen van bestaande woningen in dezelfde regio verlagen.

Demografische verandering

Interne migratie vanuit andere steden of staten, immigratie en veranderingen in gezinsgrootte en werkloosheidscijfers kunnen allemaal de demografie van een plaats veranderen. Dergelijke veranderingen hebben invloed op de huizenmarkt, wat op het moment duidelijk gaande is in Nederland.

Hoge huurkosten

Wanneer de huurkosten stijgen, kunnen meer mensen besluiten een huis te kopen, omdat de kosten van huur en hypotheekbetalingen dichter bij elkaar komen. Maar het betalen van een hoge huur vermindert ook de mogelijkheid om te sparen voor een hypotheekstorting. De impact van een hoge huur op de vraag naar huizen is dus dubbelzinnig.