Politiek

Eerste Kamer verwerpt noodrecht voor aanscherping asielbeleid

09-10-2024 09:51

Ter Apel
Henk Vrieselaar/Shutterstock

De Eerste Kamer verzet zich tegen het plan van het kabinet om het noodrecht te gebruiken voor het aanscherpen van het asielbeleid. Een meerderheid van de senatoren vindt deze maatregel “onwenselijk”. Ze pleiten voor een “plan B”, een alternatieve wet die eerst ter goedkeuring aan zowel de Tweede als de Eerste Kamer wordt voorgelegd en zorgt voor meer democratische controle, iets wat volgens hen ontbreekt in de huidige noodwet.

 

Redactie, TPO, 9 oktober 2024 – Premier Dick Schoof heeft aangegeven de boodschap van de Eerste Kamer mee te nemen in de verdere besluitvorming. Hij benadrukt dat het signaal van de senatoren “belangrijk” is, maar hij ziet nog steeds mogelijkheden om door te gaan met het noodrecht.

Schoof geeft aan dat hij nog niet wil uitsluiten dat er alsnog overeenstemming binnen het kabinet kan worden bereikt, ondanks het dreigement van de Eerste Kamer om het plan te blokkeren.

Oppositie verzet zich tegen bypass van parlement

Het kabinet wil de asielcrisis uitroepen en de huidige asielwet tijdelijk buiten werking stellen. Dit zou het mogelijk maken om direct strenge maatregelen te treffen zonder voorafgaande goedkeuring van het parlement. Dit plan stuit echter op fel verzet van de oppositiepartijen, die in de Eerste Kamer de meerderheid hebben.

Zij willen dat het parlement voorafgaand aan dergelijke maatregelen inspraak krijgt.

Na het debat dinsdag sprak een brede oppositie van onder andere GroenLinks-PvdA, CDA, D66, SP en de ChristenUnie zich uit tegen het noodrecht. Zij vinden dat het kabinet een beter alternatief moet presenteren, een zogenaamd “plan B”. De motie waarin dit plan is vastgelegd, werd breed gesteund.

Ook CDA en SGP gaan overstag

Aanvankelijk aarzelden CDA en SGP om zich uit te spreken over het noodrecht, aangezien het kabinet nog bezig is met het uitwerken van de plannen. Echter, tijdens het debat werd voor hen duidelijk dat de keuze voor het noodrecht feitelijk al is gemaakt. Dit leidde ertoe dat ook zij zich bij de oproep voor een plan B aansloten.

Met deze brede steun voor de motie van GroenLinks-PvdA geeft de Eerste Kamer een signaal aan het kabinet: noodwetgeving op deze manier doorvoeren is onacceptabel.

Het kabinet zal de komende tijd serieus moeten overwegen of het doorgaat met het noodrecht of toch voor een andere, in de ogen van de Eerste Kamer, meer democratisch gelegitimeerde aanpak kiest.

Bron: ANP