Binnenland

Kosten mestafvoer voor veehouders tot recordhoogte gestegen

09-10-2024 16:01

Illustratiefoto @Pixabay

Nederlandse melkvee- en varkensbedrijven zien de kosten voor mestafvoer de afgelopen maanden fors stijgen, met recordhoogtes in de afgelopen weken. De stijgingen zouden het gevolg zijn van strengere Europese mestregels, die volgend jaar verder zullen worden aangescherpt.

 

Redactie, TPO, 9 oktober 2024 – Dat stelt marktbureau DCA Market Intelligence aan de hand van een berekening.

Voor varkensbedrijven liggen de kosten dit jaar 70 tot 75 procent hoger dan in 2022, terwijl melkveebedrijven zelfs te maken hebben met een verdubbeling van de afvoerkosten. Deze kosten betreffen de bedragen die veehouders aan afnemers betalen om hun mest af te voeren.

Afnemers van de mest zijn onder meer akkerbouwbedrijven, bedrijven met biogasinstallaties en exporteurs. Het stapsgewijs afbouwen van de Europese uitzonderingspositie, waardoor veehouders eerder meer mest mochten uitrijden, zorgt voor toenemende problemen bij het verwerken van de mest.

‘600.000 vrachtwagens kunnen volgend jaar hun mest niet kwijt’

Kamerlid Harm Holman (NSC) waarschuwde onlangs in een debat dat veehouders vanaf volgend jaar naar schatting 600.000 vrachtwagens mest niet kwijt kunnen door de aangescherpte regels.

Hoewel landbouwminister Femke Wiersma werkt aan een mestplan, vrezen boeren dat dit onvoldoende is om de problemen op te lossen.

Bron: ANP