Buitenland

China stimuleert economie met speciale staatsleningen

12-10-2024 12:49

Illustratiefoto @Pixabay

De Chinese regering geeft speciale staatsleningen uit om de verzwakte economie te stimuleren. Het opgehaalde geld wordt gebruikt om de huizenmarkt te ondersteunen, lokale overheden te helpen met hun schuldenlast en de kredietverlening door banken te bevorderen.

 

Redactie, TPO, 8 oktober 2024 – Dit kondigt de Chinese minister van financiën, Lan Fo’an, zaterdag in een persconferentie aan. Het initiatief volgt op eerdere maatregelen zoals renteverlagingen om de kwakkelende economie, die kampt met lage consumentenbestedingen en zwakke binnenlandse vraag, weer op gang te brengen.

Miljarden voor vastgoed en banken

Minister Lan geeft aan dat er al 325 miljard dollar aan financiële middelen beschikbaar is voor de komende drie maanden, met als doel de vastgelopen vastgoedmarkt en de torenhoge schulden van lokale overheden aan te pakken.

De opbrengsten van de staatsleningen zullen ook worden gebruikt om de grote staatsbanken te financieren. Hoewel het precieze bedrag dat Beijing met de leningen wil ophalen niet is vermeld, wordt er volgens bronnen gerekend op minstens 142 miljard dollar om de banken te ondersteunen en de kredietverlening te stimuleren, meldt persbureau Bloomberg.

Groeiambitie onder druk

China heeft zich ten doel gesteld om dit jaar een economische groei van ongeveer 5 procent te realiseren, maar er zijn twijfels of dit haalbaar is. Verschillende grote zakenbanken hebben hun groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld, mede door de crisis in de vastgoedsector en hoge jeugdwerkloosheid.

De regering overweegt aanvullende maatregelen, zoals subsidies voor huishoudens en financiële steun voor studenten, om de binnenlandse vraag te stimuleren. President Xi Jinping heeft opgeroepen om alles in het werk te stellen om de groeidoelstelling te behalen, in een poging de tweede grootste economie ter wereld weer op koers te krijgen.