Buitenland

Grensgemeenten sceptisch over lokaal vuurwerkverbod: pleiten voor landelijke aanpak

12-10-2024 10:47

Foto ter illustratie. Mircea Moira/Shutterstock

Verschillende Nederlandse gemeenten in grensgebieden met België en Duitsland uiten hun bezorgdheid over het nut van een lokaal vuurwerkverbod. Ze merken op dat veel inwoners de grens overgaan om illegaal vuurwerk te kopen, waardoor een lokaal verbod moeilijk te handhaven is. De gemeenten pleiten voor een landelijke aanpak, sommige wijzen op de noodzaak van Europese afspraken over vuurwerk.

 

Redactie, TPO< 12 oktober 2024 – De gemeente Sittard-Geleen stelt dat het lastig is om overtreders op heterdaad te betrappen, wat noodzakelijk is voor handhaving. Daarnaast wijst de gemeente op het probleem van grensoverschrijdende vuurwerkverkoop. “Zolang er geen uniforme Europese regelgeving is, blijft het makkelijk om over de grens vuurwerk in te slaan,” aldus de gemeente, die al vuurwerkoverlast constateert.

In het Groningse Pekela speelt dezelfde problematiek. De gemeente benadrukt dat de handhaafbaarheid van een lokaal verbod gering is, ook hier is de grens met Duitsland een belangrijke factor.: “Een lokaal verbod zonder Europese afspraken vergroot alleen maar de teleurstelling in de overheid.”

De Brabantse gemeenten Baarle-Nassau en Alphen-Chaam vrezen een “waterbedeffect” bij een lokaal vuurwerkverbod. Ze verwachten dat vuurwerkoverlast zich simpelweg zal verplaatsen naar andere gebieden zolang vuurwerk beschikbaar blijft. “Zolang het ergens te krijgen is, zal het worden afgestoken,” aldus de gemeenten aan de Belgische grens.

Meerdere gemeenten zien geen vuurwerkoverlast

Niet alle grensgemeenten kampen met vuurwerkoverlast. Gemeenten zoals Gulpen-Wittem, Vaals en Aalten geven aan dat ze amper meldingen van overlast ontvangen. Voor deze gemeenten is een lokaal verbod of vuurwerkvrije zones daarom niet aan de orde.

Uit een landelijke inventarisatie blijkt dat ruim 130 gemeenten geen lokaal vuurwerkverbod of vuurwerkvrije zones instellen tijdens de komende jaarwisseling. Veel gemeenten vinden dat dergelijke maatregelen weinig effect hebben zolang er geen nationaal verbod is op de verkoop en het afsteken van vuurwerk.

Bron: ANP