Economie

Economische groei Israël fors lager door aanhoudende oorlog

15-10-2024 15:51

Foto: Bloomberg.

Israël verlaagt zijn economische groeiverwachting voor het tweede kwartaal van 2024 aanzienlijk als gevolg van de aanhoudende oorlog met Hamas in Gaza en het toenemende geweld met Hezbollah in Libanon. Uit de definitieve cijfers van het Israëlische CBS blijkt dat het bruto binnenlands product (bbp) in de periode april tot en met juni slechts met 0,3 procent is gegroeid, op jaarbasis en seizoensgecorrigeerd. Dit is lager dan eerdere schattingen, die uitkwamen op 1,2 procent en later werden bijgesteld naar 0,7 procent.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – De neerwaartse correctie wordt vooral toegeschreven aan een aanpassing in de overheidsuitgaven. Deze zijn in het tweede kwartaal nu met 5,3 procent gestegen, tegenover een eerdere raming van 8,2 procent. De oorlog, die al meer dan een jaar duurt, zorgt voor hogere defensie-uitgaven en brengt aanzienlijke schade toe aan de economie, vooral door de escalatie van geweld tegen Hezbollah in Libanon in de afgelopen maanden.

Mogelijk nulgroei

Voor heel 2024 is de groeiverwachting door het Israëlische ministerie van Financiën verlaagd naar 1,1 procent. De centrale bank verwacht zelfs een groei van slechts 0,5 procent. Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings is nog somberder en gaat uit van een nulgroei. Het bureau verlaagde recentelijk de kredietwaardigheid van Israël met één stap naar een A-rating, onder verwijzing naar de aanhoudende onzekerheid en inflatiedruk als gevolg van de oorlog.

De oorlog heeft de economische situatie van Israël aanzienlijk verslechterd, en zonder een zichtbare oplossing voor het conflict blijft de impact op de economie toenemen.

Bron: Bloomberg