Buitenland

EU-ministers unaniem tegen antisemitisme

15-10-2024 17:29

Foto: Pixabay.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben dinsdag eensgezind hun afkeer uitgesproken tegen alle vormen van antisemitisme. In een verklaring benadrukken ze de noodzaak om antisemitische haatzaaierij, inclusief Holocaustontkenning, te bestrijden.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – De ministers uiten hun bezorgdheid over het toenemende antisemitisme in Europa, dat het historische geheugen ondermijnt en de veiligheid van Joodse gemeenschappen bedreigt.

Holocaustherdenking

De verklaring roept op tot concrete maatregelen om antisemitisme te bestrijden. Educatie, cultuur en Holocaustherdenking moeten worden ingezet om tolerantie en begrip te bevorderen. Ook moet de veiligheid van Joodse burgers, gebouwen en instellingen worden gegarandeerd. Slachtoffers van antisemitisme moeten bescherming en ondersteuning krijgen.

Hamas-aanval

Eurocommissaris Věra Jourová (Waarden en Transparantie) is verheugd over de eensgezindheid onder de ministers. Ze onderstreept dat antisemitisme onacceptabel is en dat de EU achter de Joodse gemeenschap staat.
Jourová wijst op de alarmerende stijging van antisemitisch geweld na de Hamas-aanval op Israël vorig jaar oktober. Ze benadrukt dat deze ontwikkeling moet stoppen en dat herhaling van de donkere bladzijden uit de geschiedenis voorkomen moet worden.

Bron: ANP