Buitenland

Europa bouwt ‘GPS’ voor de maan

15-10-2024 12:21

Foto: Jeff Pachoud/AFP/Getty Images.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA ontwikkelt een nieuw satellietnetwerk rond de maan: Moonlight. Dit netwerk moet communicatie en navigatie op de maan mogelijk maken voor toekomstige maanmissies. Moonlight is vergelijkbaar met GPS op aarde en wordt essentieel voor de bouw van een maanbasis en het uitvoeren van onderzoek.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – De komende twintig jaar worden er meer dan vierhonderd missies naar de maan verwacht, van zowel overheden als commerciële bedrijven. Moonlight moet ervoor zorgen dat astronauten, robots en voertuigen op de maan met elkaar en de aarde kunnen communiceren. Ook maakt het systeem automatische landingen en navigatie op het maanoppervlak mogelijk.

Het netwerk bestaat uit vier navigatiesatellieten en een communicatiesatelliet die in een baan rond de maan draaien. De focus ligt op de zuidpool van de maan, waar veel zonlicht is voor energieopwekking en mogelijk ijs aanwezig is in permanent beschaduwde kraters. Deze locatie is ideaal voor een toekomstige maanbasis.

De eerste satelliet wordt in 2026 gelanceerd. In 2028 moet het netwerk operationeel zijn en in 2030 volledig afgerond. ESA werkt samen met NASA en JAXA, de ruimtevaartorganisaties van de Verenigde Staten en Japan, om technologie te delen en de missie te ondersteunen.

Bron: ANP