Buitenland

Illegale migratie naar EU daalt, maar verschuift naar Oost-Europa

15-10-2024 14:58

Migranten in een boot. Foto: Bloomberg.

Het aantal migranten dat illegaal de Europese Unie binnenkomt, is in de eerste maanden van 2024 met gemiddeld 42 procent gedaald. Dit meldt de Europese grensbewakingsdienst Frontex. De daling is vooral te zien op de routes via de Westelijke Balkan en het centrale Middellandse Zeegebied.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – Via de Westelijke Balkan is het aantal illegale grensoverschrijdingen met 79 procent afgenomen, terwijl het aantal migranten dat vanuit landen als Libië en Tunesië naar Griekenland en Italië reist met 64 procent is gedaald.

Frontex constateert echter een sterke toename van het aantal migranten dat via de oostelijke grensroute de EU probeert te bereiken. Deze route loopt via landen als Belarus, Oekraïne en Moldavië. Het aantal illegale grensoverschrijdingen via deze route is met 192 procent gestegen. Ook via de West-Afrikaanse route, die naar de Canarische Eilanden leidt, ziet Frontex een toename van 100 procent.

De meeste migranten die illegaal de EU binnenkomen, komen uit Syrië, Mali en Oekraïne. De cijfers van Frontex zijn voorlopig en geven een beeld van de migratietrends in de eerste maanden van 2024.

Bron: ANP