Binnenland

Kabinet stopt geen geld in glasvezel voor buitengebieden

15-10-2024 13:42

Foto: Pixabay.

Het kabinet besluit geen geld vrij te maken om huishoudens in buitengebieden aan te sluiten op glasvezel. Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV) stelt dat internetaanbieders ook zonder staatssteun in staat zijn om de meeste van deze adressen van snel internet te voorzien. Daarnaast wijst hij op alternatieve technologieën zoals 5G en satellietinternet.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – Momenteel hebben ongeveer 27.500 adressen in de buitengebieden van Nederland geen glasvezelaansluiting. Volgens Beljaarts zullen de meeste hiervan tussen nu en eind 2028 alsnog worden aangesloten, waardoor er naar schatting 12.000 adressen overblijven die geen snelle vaste internetverbinding krijgen. Dit is een aanzienlijke daling ten opzichte van de eerder geraamde 19.000 adressen.

Starlink

Voor deze resterende 12.000 adressen ziet de minister oplossingen in draadloze technologieën zoals het mobiele 5G-netwerk en satellietinternet via Starlink. Hoewel deze opties volgens Beljaarts “minder toekomstvast” zijn dan glasvezel, kunnen ze voorlopig wel de internetverbindingen in buitengebieden verbeteren.

Andere dringende uitdagingen

Eerdere berekeningen toonden aan dat het de overheid ongeveer 160 miljoen euro zou kosten om de oorspronkelijke 19.000 adressen van glasvezel te voorzien. Voor de 12.000 overgebleven adressen is een nieuwe kostenanalyse nodig, maar het kabinet heeft besloten geen financiële middelen beschikbaar te stellen. Volgens de minister zijn er te veel andere dringende uitdagingen waar Nederland momenteel voor staat.

Met dit besluit komt de verantwoordelijkheid voor de aanleg van snelle internetverbindingen in buitengebieden volledig bij de markt te liggen. Het kabinet vertrouwt erop dat marktpartijen samen met draadloze alternatieven voldoende capaciteit bieden om de meeste huishoudens van snel internet te voorzien.

Bron: ANP