Binnenland

Nederland investeert miljoenen in de strijd tegen natuurbranden

15-10-2024 14:14

Foto: Bloomberg.

Door klimaatverandering neemt het risico op natuurbranden in Nederland toe. Om de veiligheid van mens en natuur te waarborgen, investeert de overheid de komende jaren miljoenen euro’s in extra bluswatervoorzieningen en betere samenwerking tussen betrokken organisaties.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur Jean Rummenie (BBB) maakt 11,5 miljoen euro vrij voor de aanleg van honderden extra blusputten in heide-, duin- en bosgebieden. “Iedereen wil in een veilige omgeving leven”, aldus Rummenie. “Natuurbranden vormen een steeds groter risico en daarom moeten we actie ondernemen. Voorkomen is beter dan genezen.”

Nationaal expertisecentrum

De provincies werken samen met terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, en Veiligheidsregio’s om de brandbestrijding te optimaliseren. Naast de extra blusputten wordt er geïnvesteerd in verbeterde lokale, regionale en internationale samenwerking, aanleg van vlucht- en calamiteitenroutes en inventarisatie van gebiedsrisico’s. Ook komt er een nationaal expertisecentrum voor natuurbrandbeheersing en een Landelijk Crisisplan Natuurbrand.

In totaal is er voor de periode 2024-2029 70 miljoen euro gereserveerd voor de preventie en bestrijding van natuurbranden. Het ministerie van LVVN blijft de situatie nauwlettend volgen en werkt samen met alle betrokken partijen om de impact van natuurbranden te minimaliseren.