Binnenland

Nederlandse drugsproductie verschuift: minder wiet, meer meth

15-10-2024 12:02

De Nederlandse drugsmarkt is in beweging. Volgens een nieuw rapport van de politie neemt de productie van methamfetamine toe, terwijl de hennepteelt afneemt. Ondanks de inspanningen van de politie blijft Nederland een belangrijk knooppunt in de internationale drugshandel.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – Het rapport, getiteld ‘Fenomeenbeeld drugs 2024’, beschrijft de ontwikkelingen in de Nederlandse drugsmarkt tussen 2020 en 2023, aangevuld met gegevens uit de eerste helft van 2024.

Hoewel de Nederlandse hennepteelt afneemt, neemt de import van buitenlandse hennep juist toe. De vraag naar in Nederland geteelde hennep daalt in het buitenland.

Pink cocaïne

Tegelijkertijd wint de productie van methamfetamine terrein in Nederland. De politie ontdekt ook steeds meer laboratoria waar synthetische drugs zoals 3-MMC, 4-CMC en 3-CMC worden geproduceerd. Een andere opvallende trend is de productie van ‘pink cocaïne’, een mix van verschillende drugs zoals ketamine en MDMA. Ook de designerdrug flakka wordt inmiddels in Nederland geproduceerd.

De politie maakt zich ook zorgen over de toename van drugslabs in woonwijken, wat het risico op slachtoffers bij ongelukken vergroot.

Ketamine

Opvallend is de groeiende populariteit van ketamine, zowel in Nederland als in de ons omringende landen. Nederlandse criminelen importeren deze drug. Ook het gebruik van crack, een rookbare vorm van cocaïne, lijkt toe te nemen, vooral onder gemarginaliseerde groepen drugsgebruikers.

Het recreatief gebruik van lachgas is sinds 2020 afgenomen, maar sinds het lachgasverbod in Nederland zien Duitse autoriteiten wel een toename in de verkoop van lachgascilinders aan Nederlanders.

Invoerland

Nederland blijft, net als België en Spanje, een belangrijk invoerland voor cocaïne. Het aantal inbeslagnames van cocaïne in andere Europese havens neemt echter toe, wat mogelijk wijst op een toename van de cocaïne-import via verschillende Europese havens.

Bron: ANP