Binnenland

Sluiting dreigt voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork

15-10-2024 10:37

Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Foto: Pixabay.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe verkeert in financiële problemen en dreigt de deuren te moeten sluiten. De directie luidt de noodklok en vraagt het Rijk om financiële steun.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – De kosten voor onderhoud, personeel en educatie stijgen, terwijl de inkomsten achterblijven. “We hebben de afgelopen jaren ingeteerd op onze reserves, maar dat is nu niet meer mogelijk”, aldus het herinneringscentrum. De salarissen van de medewerkers zijn gestegen en bezuinigingen en een btw-verhoging in de culturele sector dreigen.

Jaarlijks bezoeken 140.000 mensen het herinneringscentrum, waaronder 35.000 leerlingen. Het centrum speelt een belangrijke rol in de educatie over de Tweede Wereldoorlog, maar de middelen zijn “niet toereikend” om alle scholen te ontvangen. Scholen moeten momenteel worden geweigerd.

Vernieuwingsslag nodig

Naast de exploitatiekosten is er geld nodig voor een “eenmalige grote vernieuwingsslag”. Het gebouw is te klein voor het huidige aantal bezoekers en de tentoonstelling sluit onvoldoende aan bij de belevingswereld van jongeren. Ook het kampterrein en het museumgebouw zijn toe aan renovatie.

Directeur Bertien Minco overhandigt dinsdagmiddag een petitie aan de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook Hans Peeper, die als 4-jarige in Kamp Westerbork zat, is hierbij aanwezig.

Kamp Westerbork was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp van waaruit 107.000 Joden, Sinti en Roma werden gedeporteerd naar vernietigingskampen. Na de oorlog bood het kamp onderdak aan Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen.

Bron: ANP