Buitenland

Von der Leyen: EU wil uniforme aanpak terugkeer migranten

15-10-2024 08:48

Ursula von der Leyen. Foto: picture alliance/Getty Images.

De Europese Commissie komt met een wetsvoorstel om de terugkeer van migranten die Europa moeten verlaten te verbeteren. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen is er te veel verschil tussen het terugkeerbeleid van de EU-lidstaten. Dit zorgt ervoor dat migranten het systeem kunnen omzeilen door naar een ander land te gaan.

 

Redactie, TPO, 15 oktober 2024 – Von der Leyen benadrukt dat een uniforme aanpak nodig is om te voorkomen dat migranten die in één land een terugkeerbesluit krijgen, de mazen in de wet van andere landen gebruiken om uitzetting te ontwijken.

Het nieuwe voorstel richt zich op het stroomlijnen van de terugkeerprocedures binnen de Europese Unie. Een belangrijk onderdeel is de digitalisering van gegevens en de wederzijdse erkenning van terugkeerbeslissingen door alle lidstaten. Hiermee wil de Commissie het terugkeerproces sneller en efficiënter maken.

Strenge aanpak criminelen

De Commissie legt de nadruk op migranten die een gevaar vormen voor de openbare orde en veiligheid. Hoewel de meeste migranten vreedzaam zijn, wil de EU ervoor zorgen dat degenen die criminele activiteiten ondernemen, streng worden aangepakt. “Misdaden worden niet getolereerd, ongeacht waar iemand vandaan komt,” aldus von der Leyen.

Later deze week bespreken de regeringsleiders van de EU-lidstaten het migratievraagstuk tijdens een top in Brussel. In aanloop naar deze bijeenkomst stuurde von der Leyen een brief naar de lidstaten om haar visie op migratie uiteen te zetten. Het terugkeerbeleid is een van de kernpunten op de agenda.

Bron: ANP