Binnenland

OM eist acht jaar cel voor Syriëganger Hasna A. wegens slavernij van Jezidi’s

16-10-2024 17:13

Een van de velen Jezidi-slachtoffers van IS (Still via YouTube)

Het Openbaar Ministerie (OM) eist acht jaar gevangenisstraf tegen de 33-jarige Hasna A. uit Hengelo, die wordt beschuldigd van het houden van twee Jezidi-vrouwen als slaven tijdens haar verblijf in het kalifaat van terreurorganisatie IS. Het is de eerste keer in Nederland dat iemand terechtstaat voor een misdrijf tegen Jezidi’s, een religieuze minderheid die zwaar wordt vervolgd door IS.

 

Redactie, TPO, 16 oktober 2024 – Volgens het OM reisde A. in 2015 af naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Ze zou haar 4-jarige autistische zoontje in een kwetsbare situatie hebben gebracht door hem mee te nemen naar het conflictgebied.

In Syrië trouwde ze met een IS-strijder, waarmee ze zich actief schuldig zou hebben gemaakt aan de jihadistische strijd.

Belangrijke stap in de vervolging van misdaden tegen Jezidi’s

Hoewel meerdere IS-vrouwen in Nederland al veroordeeld zijn voor hun steun aan de terreurgroep, is de zaak van A. bijzonder omdat ze ook wordt vervolgd voor slavernij, een misdaad tegen de menselijkheid. Dit maakt het proces een belangrijke stap in de vervolging van misdaden tegen Jezidi’s in Nederland.

De officier van justitie verklaart dat A. tussen mei en november 2015 en opnieuw in 2016 twee Jezidi-vrouwen dwong om voor haar te werken in de Syrische stad Raqqa. De vrouwen moesten volgens het OM lange dagen schoonmaken, koken en zorgen voor haar zoon.

A. ontkende deze beschuldigingen tijdens de start van het proces.

Bron: ANP