Buitenland

Duitsland en andere EU-landen sceptisch over ‘terugkeerhubs’

17-10-2024 13:35

Asielzoekersgezin in woonunit azc, foto @ Inge van Mill

Duitsland, België, Ierland en Griekenland hebben weinig vertrouwen in de plannen van Nederland en andere EU-landen om asiel- en terugkeercentra buiten de EU te vestigen.

 

Redactie, TPO, 14 oktober 2024 – Deze centra, zoals voorgesteld door landen als Nederland, zouden duur zijn en inefficiënt werken, stelt de Belgische premier Alexander De Croo. Hij wijst op eerdere ervaringen die aantonen dat dergelijke initiatieven vaak falen.

Albanië-deal biedt weinig resultaat

Italië is onlangs begonnen met het sturen van bootvluchtelingen naar Albanië, waar zij asiel kunnen aanvragen voor Italië. Nederland verkent ondertussen de mogelijkheid van een ‘terugkeerhub’ in Oeganda, bedoeld voor uitgeprocedeerde Afrikaanse asielzoekers.

Hoewel sommige EU-lidstaten deze aanpak als “innovatief” zien, is er volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz weinig resultaat zichtbaar. Tot nu toe heeft Albanië slechts een klein aantal asielzoekers opgevangen, wat volgens Scholz Duitsland niet zal helpen bij het verlichten van de migratiedruk.

Focus op samenwerking met herkomstlanden

Premier De Croo benadrukt dat eerdere initiatieven om asielzoekers buiten Europa op te vangen of terug te sturen naar herkomstlanden vaak zeer duur of ineffectief waren. Hij pleit daarom voor meer samenwerking met landen zoals Tunesië, Egypte, Mauritanië en Marokko, die belangrijke vertrekpunten zijn voor migranten.

De Ierse premier Simon Harris sluit zich daarbij aan en noemt het inmiddels afgeschafte Britse plan om asielzoekers naar Rwanda te sturen “gewoon dom”, waarmee hij waarschuwt dat de EU niet dezelfde fout moet maken.

Bron: ANP