Buitenland

EU moet steun aan Oekraïne snel opvoeren

17-10-2024 12:27

De Oekrainense president Volodymyr Zelensky. Foto:@Eric Lalmand/AFP/Getty Images

De Europese Unie beseft hoe moeilijk de situatie in Oekraïne momenteel is, aldus Charles Michel, voorzitter van de EU-top. Hij benadrukt dat de EU de militaire en financiële hulp aan Oekraïne snel moet opschalen.

 

Redactie, TPO, 17 oktober 2024 – Deze oproep kwam vlak voor een bijeenkomst in Brussel waar de EU-leiders en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky samenkomen om de voortgang en strategie in de oorlog met Rusland te bespreken.

Oekraïne in zwaar weer door Russische aanvallen

Russische troepen hebben de afgelopen maanden het Oekraïense leger dorp na dorp teruggedrongen, wat de vooruitzichten voor Oekraïne somber maakt, zeggen deskundige. De Russische vernietiging van de energievoorziening en andere infrastructuur heeft de situatie verder verergerd, vooral nu de winter nadert.

Snel meer hulp is “dringend en nodig”, zei Michel bij aankomst op de EU-top. “We onderschatten het moment niet. We zien de moeilijkheden op geopolitiek niveau. En de winter is op komst.” “Natuurlijk, de winter komt eraan”, zei Zelensky. “Voor ons is dat altijd gevaarlijk.”

Overwinningsplan en dringende financiële steun

Zelensky benadrukt het belang van een “overwinningsplan” voor Oekraïne, dat hij hoopt dat zowel de EU als de NAVO zullen steunen. Dit plan omvat controversiële voorstellen zoals een uitnodiging voor Oekraïne om lid te worden van de westerse militaire alliantie.om lid te worden van de NAVO.

Volgens Zelensky is versterking van het land cruciaal om de oorlog te beëindigen. Naast militaire steun is er dringend behoefte aan de miljarden euro’s aan financiële hulp die de EU eerder heeft toegezegd. Dit geld zal worden vrijgemaakt met bevroren Russische tegoeden als onderpand.

Bron: ANP