Buitenland

Hamas-leider Sinwar mogelijk gedood in Gaza

17-10-2024 15:58

Leider van de terreurgroep Hamas, Yahya Sinwar. Foto @Yousef Masoud/LightRocket/Getty Images

Israël onderzoekt momenteel of Yahya Sinwar, de leider van de terreurgroep Hamas, is omgekomen bij een militaire operatie in de Gazastrook. Eerder meldden Israëlische media dat er gevechten waren tussen de Israëlische strijdkrachten (IDF) en Hamas-strijders, waarbij een lichaam werd gevonden dat sterk op Sinwar zou lijken. DNA-onderzoek zal nu moeten uitwijzen of het daadwerkelijk om de Hamas-leider gaat.

 

Redactie, TPO, 17 oktober 2024 – Sinwar wordt gezien als een van de belangrijkste figuren achter de bloedige aanval van 7 oktober vorig jaar door Hamas op Israël, waarbij zeker 1.200 dodelijke slachtoffers vielen en 250 mensen werden gegijzeld en meegenomen naar Gaza.

Sindsdien zijn verschillende prominente leden van de terreurorganisatie geëlimineerd door de IDF.

Yahya Sinwar was de opvolger van Ismail Haniyeh, die op 31 juli omkwam bij een luchtaanval op het gasthuis waar hij verbleef, nadat hij de inauguratie van de nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian had bijgewoond. Hoewel velen denken dat Israël echter deze aanval zat, is dit nooit door Israël zelf bevestigd.

Geen gijzelaars in de buurt

De Israëlische autoriteiten benadrukken dat het nog enkele uren kan duren voordat de resultaten van het DNA-onderzoek beschikbaar zijn en volledige duidelijkheid kunnen bieden over Sinwar’s lot. Op het social mediaplatform X gaan inmiddels verschillende foto’s rond van, wat lijkt, het zwaar gehavende, dode lichaam van Yahya Sinwar.

Volgens de Israëlische defensiemacht (IDF) waren er tijdens de operatie waarbij Sinwar mogelijk dodelijk werd getroffen geen gijzelaars in de buurt. Eerder werd gedacht dat de Hamas-leider zich mogelijk in een tunnel in de nabijheid van gijzelaars ophield en ze gebruikten als menselijk schild.

De operatie waarin Sinwar mogelijk is omgekomen, maakt deel uit van een bredere campagne van Israël tegen Hamas in de Gazastrook, waar de afgelopen dagen intensieve gevechtsacties plaatsvonden. De Israëlische luchtmacht heeft de aanvallen op het noordelijke deel van Gaza opgevoerd, in een poging de hergroepering van Hamas te voorkomen.

 


Bron: Bloomberg