Buitenland

IDF: ‘Hamas-leider Yahya Sinwar is geëlimineerd’

17-10-2024 19:43

De leider van de terreurorganisatie Hamas, Yahya Sinwar, 13 april 2022. Foto @Adel Hana/AP

Yahya Sinwar, leider van de terreurorganisatie Hamas, is door de Israëlische defensiemacht (IDF) in de Gazastrook gedood. Dat bevestigt de IDF donderdagavond op X in een kort bericht: “Geëlimineerd: Yahya Sinwar”.

 

Redactie, TPO, 17 oktober 2024 – De IDF en de Israel Security Agency (ISA), beter bekend als Shin Bet, publiceerden eerder die dag een gezamenlijke verklaring over de mogelijke liquidatie.

“Eerste rapport – Tijdens IDF-operaties in de Gazastrook zijn drie terroristen geëlimineerd. De IDF en Shin Bet onderzoeken de mogelijkheid dat een van de terroristen Yahya Sinwar is. Op dit moment kan de identiteit van de terroristen niet worden bevestigd.”

Gevolgd door: “In het gebouw waar de terroristen zijn geëlimineerd, waren geen tekenen van de aanwezigheid van gijzelaars in de omgeving. De troepen die in het gebied opereren, blijven handelen met de vereiste voorzichtigheid.”

Kort daarna publiceerde Sky News Arabia een rapport waarin een veiligheidsfunctionaris bevestigt dat Yahya Sinwar is overleden.

 

Divisiecommandant als doelwit

Een van de doelen van de IDF-aanval in Gaza was de commandant van de Hamas-divisie in Khan Yunis, die volgens de IDF sinds het begin van de oorlog dicht bij Sinwar was. De bevestiging van zijn dood wordt door het leger gezien als een belangrijke aanwijzing dat Sinwar mogelijk ook onder de doden is.

De IDF vermoedt verder dat Sinwar zich in de tunnel onder Rafah bevond, samen met zes gijzelaars die later door Hamas werden geëxecuteerd: Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Carmel Gat, Almog Sarusi, Alexander Lobanov en Ori Danino.

Na de executies zou Sinwar vermoedelijk zijn begonnen zich te verplaatsen zonder gijzelaars als menselijke schilden.

Sinwar Politieverklaring over identificatie

Enkele uren na het rapport bracht de Israëlische politie de volgende verklaring naar buiten:

“In reactie op recente berichten over de identificatie van de liquidatie van Yahya Sinwar, zijn de Israëlische politie, IDF en Shin Bet actief bezig om een definitieve identificatie vast te stellen. Tot nu toe is één van de meerdere noodzakelijke beoordelingen voltooid voor absolute bevestiging. Tandheelkundige beelden zijn ingediend bij het forensisch laboratorium van de politie, en momenteel is er een DNA-test aan de gang. Na afronding van deze processen zullen we in staat zijn de liquidatie te bevestigen. Verdere informatie zal worden vrijgegeven zodra deze beschikbaar is.”

 

Sinwar verschool zich in Hamas-tunnels achter gijzelaars

Sinwar was de hoofdarchitect van de aanval op 7 oktober, waarbij meer dan 1.200 mensen omkwamen, zowel Israëli’s als mensen van andere nationaliteiten, en meer dan 250 mensen werden gegijzeld. Van de 101 gijzelaars die nog steeds in Gaza vastgehouden worden, heeft de IDF bevestigd dat 48 van hen zijn omgekomen in gevangenschap.

Er werd algemeen aangenomen dat Sinwar ondergedoken zat in het netwerk van Hamas-tunnels in de Gazastrook. Hij wisselde vaak van locatie, vermeed moderne communicatiemiddelen en maakte gebruik van koeriers.

Sinwar zou zichzelf hebben omringd met gijzelaars als menselijke schilden, wat lange tijd voorkwam dat de IDF hem kon uitschakelen. Bij de recente aanval waren er echter geen tekenen van gijzelaars in de buurt.

Gedurende de Israël-Hamasoorlog deden zich geruchten voor over of Sinwar de tunnels had verlaten. In februari beschikte de IDF over beelden waarop te zien was hoe hij door de tunnels liep. Ondertussen zijn meerdere Hamas-leiders, zoals Ismail Haniyeh en Mohammed Deif, door Israël geëlimineerd.

Bron: The Jerusalem Post