Buitenland

Meloni pleit voor strengere migratieaanpak in Europa

17-10-2024 17:03

Giorgia Meloni. Foto: Alessia Pierdomenico/Bloomberg.

Europese leiders werken aan een strengere migratiepolitiek om het aantal asielzoekers terug te dringen, onder toenemende politieke druk. Tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de EU-top in Brussel bespreekt de Italiaanse premier Giorgia Meloni een recent akkoord van Italië om asielzoekers naar Albanië te sturen. Hoewel dit plan steun krijgt van sommige landen, zoals Tsjechië, is er ook kritiek van humanitaire organisaties en andere Europese regeringen.

 

Redactie, TPO, 17 oktober 2024 – De Tsjechische premier Petr Fiala prijst het Italiaanse beleid en moedigt de EU aan om soortgelijke afspraken te maken met andere landen buiten de Unie. Tegelijkertijd uiten verschillende leiders, zoals de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, zorgen over de effectiviteit en mensenrechtelijke implicaties van deze aanpak. Scholz benadrukt dat de EU zich moet richten op snellere hervormingen van het asielbeleid en betwijfelt of de maatregelen van Italië voldoende zijn voor grotere landen zoals Duitsland.

De EU worstelt al geruime tijd met het ontwikkelen van een gecoördineerd migratiebeleid. Zuidelijke landen zoals Italië en Griekenland zien veel asielzoekers aankomen, terwijl Noord-Europese landen zoals Duitsland en Zweden als eindbestemmingen dienen. Oostelijke landen zoals Polen en Finland klagen over migratie die volgens hen wordt gebruikt als politiek wapen, aangestuurd door Rusland en Belarus.

Opschorting asielrecht in Polen

Polen kondigt een tijdelijke opschorting van het asielrecht aan, gericht op migranten die illegaal het land proberen binnen te komen. Dit plan krijgt binnen Polen politieke steun, maar roept vragen op in andere EU-lidstaten. De Europese Commissie dringt er bij de lidstaten op aan om sneller te werken aan de uitvoering van het nieuwe asiel- en migratiepact. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om zogenoemde “terugkeercentra” voor asielzoekers op te zetten in landen buiten de EU.

Het migratiedebat blijft een van de meest verdeelde kwesties binnen de EU, waarbij elk land andere prioriteiten en problemen heeft.

Bron: Bloomberg