Binnenland

Psychisch geweld binnenkort apart strafbaar

17-10-2024 16:21

Den Haag, 19 juni 2024. Ingrid Coenradie, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie (PVV) wil psychisch geweld apart strafbaar stellen. Dit maakte ze bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer over geweld tegen vrouwen. Het wetsvoorstel is een reactie op de toename van femicide, waarbij psychisch geweld vaak een voorteken is.

 

Redactie, TPO, 17 oktober 2024 – Naast de nieuwe wet komt er ook een pilot om de bewijsvoering van psychisch geweld te verbeteren. Hoewel het nu al mogelijk is om daders te vervolgen, is het vaak lastig om voldoende bewijs te verzamelen. De pilot start begin 2025 en richt zich op medewerkers van Veilig Thuis, de politie en het Openbaar Ministerie.

Doel is om duidelijke afspraken te maken over welke informatie in een dossier moet komen te staan, zodat het Openbaar Ministerie daders makkelijker kan vervolgen. Ook wordt er geïnvesteerd in trainingen, zodat signalen van psychisch geweld sneller worden herkend. Denk bijvoorbeeld aan iemand die niet durft te praten in het bijzijn van de partner.

Grote gevolgen

Staatssecretaris Coenradie benadrukt dat psychisch geweld grote gevolgen heeft voor slachtoffers. “Om femicide te voorkomen en vrouwen te beschermen, moeten we dit soort vreselijk gedrag beter aanpakken”, aldus Coenradie. “Het is belangrijk dat we de signalen herkennen en vastleggen.”

De pilot is onderdeel van het plan ‘Stop Femicide!’ dat in juni werd gepresenteerd. De staatssecretaris verwacht de eerste resultaten in 2025.