Binnenland

Amsterdam opent eerste inloophuis met compleet hulpaanbod seksueel geweld

21-10-2024 17:30

Seksueel Huiselijk Geweld
Illustratiefoto. @Shutterstock

Burgemeester Femke Halsema opent maandag een nieuw hulpcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld in Amsterdam-West, op de Elisabeth Wolffstraat. Dit is het eerste centrum in Nederland waar professionals uit verschillende disciplines, zoals verpleegkundigen, psychologen en politie, onder één dak samenwerken om slachtoffers te ondersteunen.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 – Inwoners van Amsterdam en omliggende gemeenten zoals Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn kunnen zonder afspraak terecht voor psychische, medische en juridische hulp. “Zo hoeven slachtoffers niet meer langs verschillende plekken in de regio om de juiste hulp te krijgen en hoeven ze minder vaak hun verhaal te vertellen”, aldus de GGD Amsterdam.

Drempel verlagen

Burgemeester Halsema zegt dat het belangrijk is om de drempel voor slachtoffers te verlagen, zodat ze zich eerder melden en aangifte durven te doen. melden. “Regelmatig hoor ik schrijnende verhalen van slachtoffers die seksueel geweld hebben meegemaakt en hierdoor getraumatiseerd zijn. De drempel om bij verschillende hulpinstanties en loketten hun verhaal te moeten doen, steeds opnieuw, is heel hoog”, zegt de burgemeester. “Daarom is het belangrijk dat alle hulpverleners in dit centrum onder één dak te vinden zijn. Zodat slachtoffers goed opgevangen, begeleid en geholpen worden en daardoor vaker aangifte durven doen.”

Campagne voor bewustwording

Samen met de opening van het centrum is ook een campagne gestart waarin hulpverleners benadrukken dat slachtoffers altijd welkom zijn, ongeacht wanneer of waar de ongewenste seksuele ervaring heeft plaatsgevonden. “We zijn er ook als je twijfelt of je ervaring wel erg genoeg was, of als je liever geen contact met de politie opneemt, maar gewoon je verhaal kwijt wil”, aldus de campagne. Het Centrum Seksueel Geweld is een samenwerking tussen ziekenhuizen, GGD, GGZ, politie en slachtofferhulp, en heeft al zestien andere locaties in Nederland.

Bron: ANP