Buitenland

Europese Commissie: verkiezingen Moldavië ernstig beïnvloed

21-10-2024 13:18

Verkiezingen Stemmen Rood potlood
Shutterstock.

De Europese Commissie waarschuwt voor ongekende beïnvloeding van de Moldavische verkiezingen door Rusland.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 – Volgens een woordvoerder van de Commissie zijn er signalen van inmenging, zoals het kopen van stemmen. De impact hiervan op de verkiezingsuitslag is nog onduidelijk. De officiële uitslag van de verkiezingen, waarin Moldavië stemde voor een nieuwe president en over steun aan mogelijke toetreding tot de EU, moet nog volgen.

Langdurige inmenging door Rusland

De Europese Unie heeft informatie over de Russische inmenging “uit de eerste hand” ontvangen via haar lidstaten en hun ambassades in Moldavië. De woordvoerder benadrukt dat de Russische beïnvloeding niet alleen de afgelopen dagen plaatsvond, maar dat dit onderdeel is van een langdurige strategie van Rusland en zijn bondgenoten om invloed uit te oefenen op Moldavië.

EU-steun aan Moldavië

Om Moldavië te helpen weerstand te bieden aan deze inmenging, is de Europese Unie al anderhalf jaar geleden een partnerschap met het land aangegaan. Dit samenwerkingsverband is opgezet om de Moldavische democratie te versterken en het land te beschermen tegen buitenlandse inmenging, vooral in het licht van de mogelijke toetreding tot de Europese Unie.

Bron: Reuters