Buitenland

Israël overhandigt VS voorwaarden voor diplomatieke oplossing in Libanon

21-10-2024 10:35

Een rookwolk ontstaat tijdens een Israëlische luchtaanval op Sujud, Libanon op 25 september. Foto @Rabih Daher/AFP/Getty Images

Israël heeft de VS een document overhandigd met voorwaarden voor een diplomatieke oplossing om de oorlog in Libanon te beëindigen en burgers van beide zijden van de grens terug te laten keren naar hun huizen.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 Een Israëlische eis is onder meer dat de Israëlische defensiemacht (IDF) “actieve handhaving” mag uitvoeren om ervoor te zorgen dat de terreurorganisatie Hezbollah zich niet herbewapent en zijn militaire infrastructuur niet opnieuw opbouwt in de gebieden van Zuid-Libanon die dicht bij de grens liggen. Daarnaast eist Israël dat zijn luchtmacht vrijheid van operatie heeft in het Libanese luchtruim.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Axios op basis van twee Amerikaanse bronnen en twee Israëlische functionarissen.

Het kantoor van de Israëlische premier overhandigde het document aan het Witte Huis voorafgaand aan het bezoek van president Biden’s gezant, Amos Hochstein, aan Beiroet maandag om een diplomatieke oplossing voor het conflict te bespreken, aldus Israëlische functionarissen.

Israëlische eisen botsen met VN-resolutie 1701

Amerikaanse en Israëlische functionarissen verklaren dat de Israëlische minister van Strategische Zaken, Ron Dermer, een vertrouweling van premier Benjamin Netanyahu, het document donderdag naar Hochstein stuurde. Israëlische functionarissen zeggen dat het document voortkwam uit besprekingen die Dermer voerde met het Israëlische ministerie van Defensie en het Israëlische leger (IDF) over de principes die Israël eist als onderdeel van elke diplomatieke oplossing om de oorlog met Hezbollah te beëindigen.

Deze twee eisen – actieve handhaving en vrijheid van operatie in het Libanese luchtruim – staan haaks op VN-Veiligheidsraadresolutie 1701, die stelt dat het Libanese leger (LAF) en de VN-Vredesmacht in Libanon (UNIFIL) een staakt-het-vuren moeten handhaven tussen Israël en Hezbollah.

“We praten over 1701 met striktere handhaving. Onze hoofdboodschap is dat als het Libanese leger en UNIFIL meer doen, de IDF minder zal doen, en andersom”, stelt de Israëlische functionaris.

Een Amerikaanse functionaris zegt dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat Libanon en de internationale gemeenschap akkoord gaan met deze voorwaarden, omdat deze de soevereiniteit van Libanon sterk zouden ondermijnen. Het Witte Huis en de Israëlische ambassade in Washington weigeren commentaar te geven op de vragen van Axios.

Hochstein bespreekt Israëlische eisen in Beiroet

Hochstein wordt maandag in Beiroet verwacht, waar hij zal overleggen met waarnemend premier Najib Mikati, parlementsvoorzitter Nabih Berri en andere Libanese functionarissen om de Israëlische eisen te bespreken. Berri vertelde zondag aan de internationale Arabische nieuwszender Al-Arabiya dat het bezoek van Hochstein “de laatste kans voor de Amerikaanse verkiezingen is om een oplossing te vinden” voor de oorlog in Libanon.

Hij benadrukt dat er in Libanon consensus is over VN-resolutie 1701 en maakte duidelijk dat hij weigert om deze op welke manier dan ook aan te passen, wat feitelijk is wat Israël eist.

Hochstein dringt aan op een grootschalige inzet van het Libanese leger in Zuid-Libanon als onderdeel van elke diplomatieke oplossing die een einde maakt aan de oorlog, zeggen Amerikaanse en Israëlische functionarissen. In de afgelopen jaren heeft het Libanese leger zeer beperkte troepen in het gebied, dat grotendeels onder controle stond van Hezbollah.

Hochstein wil dat er minstens 8.000 Libanese troepen worden ingezet in Zuid-Libanon, aldus de functionarissen. De Amerikaanse gezant wil ook het mandaat van UNIFIL uitbreiden zodat het het Libanese leger kan helpen om te voorkomen dat gewapende individuen of groepen, die niet onder controle staan van de Libanese regering. worden ingezet nabij de grens met Israël.

Amerikaanse functionarissen geven toe dat UNIFIL sinds de oorlog van 2006 nauwelijks resolutie 1701 heeft gehandhaafd en Hezbollah niet heeft verhinderd om een uitgebreide militaire infrastructuur op te bouwen in Zuid-Libanon in strijd met de resolutie.

Israëlische luchtaanvallen gericht tegen bank van Hezbollah

Zondagavond, voorafgaand aan Hochstein’s bezoek, voerde de Israëlische luchtmacht luchtaanvallen uit in heel Libanon tegen tientallen doelen die verbonden zijn met de bank van Hezbollah, waaronder een gebouw in Beiroet, meldt de IDF.

Een hoge Israëlische inlichtingenfunctionaris zegt in een briefing met verslaggevers dat de bank onafhankelijk van het Libanese financiële systeem opereerde en niet onder toezicht stond van de regering of de centrale bank. Volgens de Israëlische functionaris ontving de bank jaarlijks honderden miljoenen dollars van Iran en speelde het een sleutelrol in het financieren van de operaties van Hezbollah.

Bron: Axios