Buitenland

Midden-Europese top over illegale immigratie

21-10-2024 14:56

Asielzoekers
Vluchtelingen. Foto @Yanosh Nemesh/Shutterstock

De regeringsleiders van Hongarije, Servië en Slowakije komen dinsdag bijeen om de groeiende illegale immigratie naar Europa te bespreken. De Slowaakse regering kondigt aan dat er gezocht moet worden naar innovatieve oplossingen, zoals het opzetten van asielcentra buiten de Europese Unie.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 – Dit idee is al in ontwikkeling door de Italiaanse regering, die een akkoord heeft bereikt met Albanië. Het plan houdt in dat asielzoekers die in Italië asiel willen aanvragen, dit kunnen doen in een Italiaans opvangkamp dat is gebouwd nabij Tirana, ongeveer 60 kilometer ten noorden van de Albanese hoofdstad.

Opvangcentra

Dit opvangcentrum is echter nog juridisch omstreden, waardoor het momenteel niet operationeel is. De Italiaanse premier Giorgia Meloni is vastbesloten om meer van dergelijke centra op te zetten in andere landen buiten de EU, om de druk op de Europese grenzen te verlichten.

Kosten en Europese reacties

Het Italiaans-Albanese akkoord, dat naar schatting 160 miljoen euro per jaar zal kosten, is een uniek initiatief binnen de EU. Andere Europese landen volgen de ontwikkelingen rondom dit plan met grote interesse.

Dit kan mogelijk de weg vrijmaken voor vergelijkbare overeenkomsten in de toekomst, als onderdeel van een bredere strategie om illegale immigratie aan te pakken.

Bron: ANP