ThePostOnline

Veldkamp waarschuwt voor serieuze escalatie door inzet Noord-Koreaanse troepen

21-10-2024 13:40

Anton Watman/Shutterstock

Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp waarschuwt dat de inzet van Noord-Koreaanse militairen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een “serieuze escalatie” zou betekenen.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 – Op X meldt hij dat de berichten dat Noord-Korea mogelijk troepen stuurt om Rusland te ondersteunen in het conflict “zeer zorgelijk”. Eerder meldde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat Rusland van plan is Noord-Koreaanse soldaten in te zetten, naast het militaire materieel dat Noord-Korea al levert, zoals artilleriegranaten en raketten.

 

Verdiepte samenwerking Rusland en Noord-Korea

Volgens Zuid-Korea heeft Noord-Korea al 1500 militairen naar Rusland gestuurd voor training. Sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn de banden tussen Moskou en Pyongyang verder versterkt.

De Russische president Vladimir Poetin bezocht Noord-Korea afgelopen zomer en tekende met Kim Jong-un een strategisch partnerschap. Een van de afspraken in dit partnerschap is dat beide landen elkaar bijstaan in geval van een aanval.

Internationale reacties

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse troepen baart ook de NAVO zorgen. Secretaris-generaal Mark Rutte noemde het eerder deze maandag “aanzienlijke escalatie”. Hij heeft hierover gesproken met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol, wiens land Oekraïne op beperkte schaal militair ondersteunt.

Bron: ANP