Binnenland

Verhoogd straffen voor harddrugscriminaliteit in Nederland

21-10-2024 15:49

De straffen voor criminelen die zich bezighouden met harddrugs worden aanzienlijk verhoogd. De ministerraad stemde maandag in met een wetsvoorstel van justitieminister David van Weel, dat voortbouwt op initiatieven van het vorige kabinet.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 – Van Weel benadrukt dat drugshandel “het verdienmodel van de georganiseerde misdaad” is en dat Nederland onaantrekkelijker moet worden voor drugscriminelen. Een belangrijk aspect van de nieuwe wetgeving is de verhoging van de maximale straffen.

Straffen

De straf voor het bezit van een grote hoeveelheid harddrugs gaat van zes naar acht jaar. Voor voorbereidingshandelingen bij harddrugsdelicten geldt hetzelfde. Bovendien kunnen de handel en productie van harddrugs binnenkort bestraft worden met maximaal twaalf jaar, in plaats van de huidige acht jaar. De maximumstraf voor in- en uitvoer van harddrugs wordt zelfs verhoogd van twaalf naar zestien jaar.

Advies en verdere stappen

De voorstellen, die al in de zomer van 2023 zijn aangekondigd door voorganger Dilan Yeşilgöz, zijn na feedback van burgers, deskundigen en organisaties aangepast. De nieuwe wetgeving gaat nu voor advies naar de Raad van State voordat het parlement zich erover buigt. De regering hoopt met deze maatregelen niet alleen de pakkans te vergroten, maar ook de samenleving te beschermen tegen ondermijnende criminaliteit.

Bron: ANP