Buitenland

Zeven Israëli’s aangeklaagd wegens spionage voor Iran

21-10-2024 16:08

Een soldaat bij Israëlische tanks. Foto: Bloomberg.

Het Israëlische Openbaar Ministerie heeft aanklachten ingediend tegen zeven Joodse personen uit Haifa en Noord-Israël, die worden beschuldigd van het optreden als agenten voor de Iraanse inlichtingendienst tijdens de lopende oorlog. In ruil voor hun activiteiten ontvingen de verdachten naar verluidt betalingen ter waarde van honderden duizenden dollars, waarvan sommige via cryptotransacties zijn uitgevoerd.

 

Redactie, TPO, 21 oktober 2024 – Onder de aangeklaagden bevinden zich een gedeserteerde soldaat en twee minderjarigen, van wie de identiteit vertrouwelijk blijft vanwege hun leeftijd. De verdachten—Azis Nisanov, Alexander Sadykov, Yigal Nisan, Vyacheslav Gushchin en Evgeny Yupa—worden ervan beschuldigd toezicht te hebben gehouden en inlichtingen te hebben verzameld over militaire installaties van de Israëlische Defensiemacht (IDF).

Hun activiteiten zouden onder meer het fotograferen van gevoelige locaties omvatten, zoals luchtmachtbasissen in de Negev en Ramat David, het militaire hoofdkwartier Kirya in Tel Aviv en locaties van het Iron Dome-raketsysteem.

Ze kregen ook kaarten van strategische locaties, waaronder het hoofdkwartier van de Golani Brigade.

Zaak nauwlettend gevolgd door veiligheidsautoriteiten

De aanklager is van plan de zaak vrijdag voor te leggen aan de districtsrechtbank van Haifa, waar deze zal verzoeken om de verdachten in hechtenis te houden tot het einde van de rechtsgang.

De ernst van de zaak heeft aanzienlijke aandacht getrokken van de veiligheidsautoriteiten, waarbij het onderzoek nauwlettend is gevolgd door vooraanstaande functionarissen van het Openbaar Ministerie van het district Haifa.

Uit onderzoeken uitgevoerd door de politie en de Shin Bet (Israël’s interne veiligheidsdienst) blijkt dat de verdachten al meer dan twee jaar voor een Iraans inlichtingennetwerk werkten. Onder leiding van twee Iraanse agenten zouden ze verschillende missies hebben uitgevoerd om Israëlische burgers te rekruteren en inlichtingen te verzamelen.

Betalingen ter waarde van honderden duizenden dollars

In ruil voor hun activiteiten zouden de verdachten betalingen hebben ontvangen ter waarde van honderden duizenden dollars, waarvan sommige via cryptotransacties zijn uitgevoerd. Dit netwerk bleef opereren, zelfs te midden van de voortdurende militaire acties die Israël op meerdere fronten uitvoerde.

Ambtenaren benadrukken dat deze zaak tot de ernstigste behoort, die in de afgelopen jaren is aangetroffen en deel uitmaakt van een breder onderzoek naar personen die proberen de nationale veiligheid te ondermijnen.

Bron: i24News