Binnenland

Bruins wil maximale termijn voor omroepbestuurders

22-10-2024 17:17

Eppo Bruins (NSC), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Foto: Martijn Beekman / Rijksoverheid.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins (NSC) wil een wettelijke maximale zittingstermijn invoeren voor bestuurders en toezichthouders bij de publieke omroep. Dit blijkt uit een Kamerbrief die hij dinsdag heeft verstuurd. Bruins maakt zich zorgen over de “machtsstructuren” die kunnen ontstaan bij onbeperkte zittingstermijnen. Volgens hem leiden deze tot “bestuurlijk verval” en een gebrek aan tegenspraak binnen omroeporganisaties.

 

Redactie, TPO, 22 oktober 2024 – De minister overweegt om de zittingstermijn te beperken tot vier of vijf jaar, mogelijk met een verlenging van één termijn. Hij baseert zich daarbij op een advies van de Commissie Van Geel, die eerder al pleitte voor een maximale zittingstermijn van twee keer vier jaar.

Momenteel hebben de NPO en de omroepen weliswaar een eigen afspraak over een maximale zittingstermijn van twee keer vijf jaar, maar deze is niet bindend. Bovendien blijkt in de praktijk dat omroepen zich er niet aan houden. Bruins wil daarom de maximale zittingstermijn wettelijk vastleggen.

Hervorming NPO

Deze maatregel maakt deel uit van een grotere hervorming van de NPO, die de publieke omroep “toekomstbestendig” moet maken. Aanleiding voor de hervorming zijn onder meer kritische rapporten over de NPO en over grensoverschrijdend gedrag in de omroepwereld.

Arnold Karskens

De afgelopen tijd kwamen verschillende omroepbestuurders in opspraak vanwege beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Zo werd Arnold Karskens, bestuursvoorzitter van Ongehoord Nederland, recent ontslagen. Ook voormalig hoofdredacteur Bert Huisjes van WNL werd beschuldigd, maar keert voorlopig niet terug als bestuurder.

Bron: ANP