Binnenland

Defensie gebruikt innovatieve LiFi voor veilige datacommunicatie bij munitieassemblage

23-10-2024 13:51

Munitieopslag met LiFi. Foto @Ministerie van Defensie

WiFi is meestal geen veilige keuze voor datacommunicatie tijdens de assemblage van munitie, omdat elektromagnetische radiogolven een ontsteking van munitie kunnen veroorzaken. Light Fidelity (LiFi), dat gebruikmaakt van onzichtbare lichtgolven voor datatransmissie, biedt echter een veilig alternatief. Defensie demonstreerde dinsdag deze innovatieve technologie, in de munitieopslag in het Friese Beetgumermolen.

 

Redactie, TPO, 23 oktober 2024 – Defensie past LiFi al geruime tijd toe als alternatief voor traditionele radiosignalen, zoals WiFi, en fysieke kabels bij datacommunicatie. Een van de belangrijkste voordelen van LiFi is dat radiosignalen makkelijk kunnen worden onderschept door tegenstanders, wat de veiligheid in gevaar brengt.

Kabels uitrollen is bovendien vaak zwaar en tijdrovend en kan in veel situaties door terreinomstandigheden en de lokale infrastructuur niet worden uitgevoerd.

Razendsnelle en veilige communicatie

LiFi maakt gebruik van een onzichtbare lichtbundel die als transportmiddel voor data fungeert. Deze techniek vereist een beperkte afstand tussen de zender en ontvanger en een directe lijn van zicht, waardoor onderschepping en opzettelijke verstoring van het signaal vrijwel onmogelijk zijn. Hierdoor kunnen militaire eenheden razendsnel en veilig communiceren, zonder het risico van afluisteren.

Defensie heeft naar eigen zeggen het belang van LiFi vroeg ingezien en werkt al enkele jaren nauw samen met de Nederlandse industrie om het gebruik van deze technologie te onderzoeken en te testen in het veld. LiFi is al toegepast in verschillende situaties, zowel statisch als dynamisch, en maakt het mogelijk om snel en eenvoudig een commandopost in te richten zonder de noodzaak van kabels of WiFi.

De veilige, draadloze verbinding met licht is ook bijzonder effectief wanneer militaire voertuigen tijdelijk samenkomen. Terwijl ze rijden of varen, kunnen deze voertuigen met elkaar verbonden blijven door automatisch verbindende LiFi-apparatuur. Dit biedt aanzienlijke voordelen tijdens operaties en zorgt ervoor dat eenheid en communicatie gewaarborgd blijven.

Toepassing in munitieassemblage

Defensie gebruikt deze zeer innovatieve techniek nu ook bij de assemblage en opslag van munitie. Het gebruik van WiFi is in deze situaties uitgesloten vanwege de gevaren van elektromagnetische straling. Echter, snelle datacommunicatie blijft cruciaal voor de medewerkers die met munitie werken.

Voorheen moesten deze medewerkers vaak omgaan met papieren handleidingen, die regelmatig verouderden. Met LiFi is alle informatie nu altijd actueel en gemakkelijk toegankelijk.

De recente demonstratie van LiFi in Beetgumermolen benadrukt de voordelen van deze technologie voor het personeel. “Dit is voor munitiemedewerkers een innovatie waar ze al jaren op zitten te wachten”, zegt Sergeant-majoor Dave Hildebrand, hoofd Munitieassemblage en Transport.

Bron: Ministerie van Defensie