Redactie, TPO, 28 oktober 2024 – De snelle groei van zonne-energie in Duitsland zorgt ervoor dat de stroomprijs regelmatig negatief wordt op momenten dat het aanbod de vraag overtreft. Dit gebeurt vooral op zonnige dagen. Omdat de overheid producenten een minimale prijs garandeert, moet zij het verschil bijbetalen. Naar schatting kost dit de Duitse overheid dit jaar 20 miljard euro. In 2025 zal dit naar verwachting 18 miljard euro zijn.
Om de kosten te drukken, wil de Duitse overheid de drempel verlagen voor zonne-energieproducenten die hun stroom via de elektriciteitsbeurs moeten verkopen. Dit betekent dat producenten met een capaciteit boven een bepaald niveau geen vaste vergoeding meer van de staat ontvangen.
Concreet betekent dit dat zonnepaneleninstallaties die na 1 januari 2026 worden geïnstalleerd en een capaciteit van meer dan 90 kilowatt hebben, niet langer in aanmerking komen voor subsidies. Deze drempel daalt tot 75 kilowatt tot 1 januari 2027 en daarna tot 25 kilowatt. Momenteel ligt de grens nog op 100 kilowatt.
De plannen kunnen de groei van zonne-energie vertragen, vooral de installatie van zonnepanelen op kleinere commerciële daken, aldus de Duitse branchevereniging voor zonne-energie. De branchevereniging benadrukt dat het belangrijk is om de opslagcapaciteit van energie te vergroten.
Bron: Bloomberg