Binnenland

Gemeente Westerwolde wint opnieuw kort geding over maximale bezetting Ter Apel

30-10-2024 17:06

Aanmeldcentrum Ter Apel. Bron: Jan Omvlee

De voorzieningenrechter in Groningen deed woensdag uitspraak in een zaak die gemeente Westerwolde aanspande tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over de structurele overbezetting in het opvangcentrum Ter Apel. De rechter stelt dat het COA zich moet houden aan de maximale capaciteit van 2.000 asielzoekers op de locatie. Om dit af te dwingen, wordt een hogere dwangsom opgelegd dan voorheen: 50.000 euro per dag, met een maximum van 5 miljoen euro.

 

Redactie, TPO, 30 oktober 2024 – In deze zaak voerde de gemeente aan dat het COA het eerdere vonnis, waarin de bezettingslimiet werd vastgesteld, op slechts enkele dagen na niet heeft nageleefd. De oorspronkelijke dwangsom bleek niet effectief, aangezien het maximum van de boete al was bereikt en de overbezetting op de opvanglocatie in Ter Apel sindsdien structureel is.

De gemeente vroeg daarom om een hogere boete en verzocht de rechter bovendien om opheldering over wie nu precies moet worden meegeteld voor de bezettingslimiet: alleen de nachtelijke bewoners of ook de mensen die overdag in Ter Apel verblijven en elders overnachten.

De rechter stelt dat het COA met zijn focus op het aantal bezette bedden in de nacht een te beperkte invulling geeft aan het begrip ‘opvang’. Dit is volgens de rechter niet in lijn met eerdere afspraken en regelgeving. Daardoor wordt de bezettingslimiet vaak fors overschreden, waarbij de bezettingsgraad soms zelfs 120 tot 140 procent bedraagt.

Dit laat zien dat het aantal mensen dat daadwerkelijk gebruikmaakt van het centrum overdag eveneens moet worden meegenomen in de tellingen.

Rechter verwerpt verweer COA

Het COA voerde aan dat het alles in het werk stelt om het aantal asielzoekers in Ter Apel onder de 2.000 te houden en dat het praktisch onmogelijk is om aan de gemeentelijke eisen te voldoen. De rechter heeft dit verweer niet geaccepteerd en wijst erop dat Ter Apel nu onevenredig belast wordt in vergelijking met andere opvanglocaties.

Het enkele feit dat Ter Apel als aanmeldcentrum fungeert, is volgens de rechter onvoldoende reden voor deze disproportionele druk op de locatie.

Daarnaast bekritiseert de rechter het COA omdat het onvoldoende heeft aangetoond welke stappen er zijn ondernomen om bij de overheid aan te dringen op spreiding van aanmeldlocaties en uitbreiding van de capaciteit elders in het land.

De rechter benadrukt dat het COA initiatieven moet ontwikkelen die bijdragen aan een oplossing voor de crisis en daarmee Ter Apel ontlasten.

Korte termijn voor naleving bezettingslimiet Ter Apel

Om het COA te stimuleren zich aan de afspraken te houden, legt de rechter opnieuw een dwangsom op, ditmaal hoger dan de vorige. Het COA krijgt een termijn van twee weken om de bezettingslimiet daadwerkelijk te realiseren. Dit betekent dat het COA snel met aanvullende maatregelen zal moeten komen, aangezien de verplichting om het aantal bewoners te beperken niet nieuw is.

Met deze uitspraak hoopt de rechter dat de druk op Ter Apel eindelijk vermindert en dat het COA serieus werk maakt van een structurele oplossing voor de overbezetting.

Bron: De Rechtspraak

Lees ook: Nieuwe rechtszaak om aantallen op COA-terrein Ter Apel