Binnenland

VWS en ActiZ: ‘Praat tijdig over gezond en passend ouder worden’

30-10-2024 15:25

Bejaarden
Illustratiebeeld. @Shutterstock

Op de ‘Dag van de Zorg voor Morgen’ roepen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ActiZ Nederlanders op om tijdig het gesprek aan te gaan over ouder worden. De toenemende vergrijzing en langere levensverwachting maken het belangrijk om samen na te denken over de toekomst.

 

Redactie, TPO, 30 oktober 2024 – Hierbij valt te denken aan: ‘Wat is nodig als later zorg vereist is?’, ‘Past je huidige woning nog?’ en ‘Wat kun je doen om gezond te blijven?’

Onder de slogan ‘Praat vandaag over morgen’ organiseren zorg- en welzijnsorganisaties en seniorenbonden lokale en regionale bijeenkomsten met jonge ouderen. Met activiteiten, zoals wandelingen en gespreksavonden na filmvertoningen, zetten ze aan tot nadenken over ouder worden.

Voorbereiden op de oude dag

Een voorbeeld is het initiatief ‘Senioren zelf aan zet,’ dat bewustwordingsbijeenkomsten organiseert. Hierbij worden jonge ouderen met concrete scenario’s aangemoedigd om nu al stil te staan bij toekomstige keuzes. Ze worden gestimuleerd om hun wensen en behoeften te bespreken met familie en naasten.

Door vandaag over morgen te praten, hoopt het ministerie dat meer mensen op tijd plannen maken voor een passende woonomgeving en gezond ouder worden. VWS en ActiZ benadrukken dat een goed gesprek nu veel kan bijdragen aan het waarborgen van de juiste zorg en ondersteuning op latere leeftijd.

Vicky Maeijer, staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg: “Vroeger sprak je met je omgeving over je schoolkeuze, de voorbereiding op je eerste baan of een nieuwe woning. Het zou net zo normaal moeten zijn om het gesprek te voeren over hoe je ouder wil worden. Dat gesprek kan zo betekenisvol zijn, voor jezelf en voor de mensen om je heen. Het biedt een kans om goed naar elkaar te luisteren en ervoor te zorgen dat we rekening houden met wat mensen nu al willen regelen voor hun oude dag. Ik vind het mooi om te zien dat steeds meer mensen en partijen hiermee bezig zijn. Want uiteindelijk gaat het gesprek over morgen ons allemaal aan.”

Steeds meer ouderen praten over de toekomst

Uit een onderzoek van februari 2024 blijkt dat de helft van de Nederlanders tussen de 60 en 75 jaar al praat over hun toekomst. Van degenen die dat nog niet doen, wil de meerderheid dit binnen vijf jaar oppakken. Ruim 84 procent ziet de waarde in van een gesprek over later.

Radj (62) begrijpt hoe belangrijk deze gesprekken zijn. In buurthuis Oase komt hij wekelijks samen met een groep van 80 Hindostaanse Surinaamse ouderen. Ze bespreken niet alleen dagelijkse onderwerpen, maar ook hoe ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

“Iedereen wil zelfstandig blijven, zonder te veel op anderen te leunen. Dat vraagt om goede voorbereiding, zoals zorg aan huis of een traplift. Die gesprekken zijn soms intens, maar bieden veel begrip voor ieders wensen”, aldus Radj.

Bron: ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)