Buitenland

Meer steun nodig voor kwetsbare landen tegen klimaatrisico’s

07-11-2024 13:39

Klimaat opwarming
Shutterstock.

Kwetsbare landen kampen met een toenemende noodzaak voor financiële steun om zich te wapenen tegen klimaatverandering. Hoewel rijke landen hun bijdragen verhogen, volstaat dit nog lang niet om de “enorme kloof” te dichten die nodig is voor effectieve klimaatadaptatie.

 

Redactie, TPO, 7 november 2024 – Dit stelt het VN-milieubureau UNEP in een nieuw rapport. In 2022 steeg de internationale steun voor klimaatadaptatie van 22 miljard dollar naar 28 miljard dollar, de grootste toename tot nu toe. Dit geld is bedoeld om landen weerbaar te maken tegen natuurrampen zoals orkanen, droogte en extreme regenval. Ondanks de stijgende steun blijven de benodigde middelen ernstig tekortschieten. UNEP waarschuwt dat zelfs een verdubbeling van de huidige bijdragen onvoldoende zal zijn.

Financiële kloof voor klimaatadaptatie groeit

De organisatie berekende dat er in 2025 nog steeds een jaarlijks tekort zal bestaan van minstens 180 miljard dollar. Onderzoeker Pieter Pauw van de TU Eindhoven heeft meegewerkt aan het rapport van het milieubureau. Hij beseft dat klimaatadaptatie veel geld kost. “Maar niets doen is nog veel duurder”, zegt hij. “Kijk naar de orkanen in de VS, de extreme regenval bij Valencia, overstromingen in Europa. Heel vaak wachten we tot het te laat is”, zegt Pauw. “Mensen vragen zich af als ze de huidige weersextremen zien: ‘Is dit dan het nieuwe normaal?’ Nee. Het wordt nog erger als we niets doen.”

Dringende oproep tijdens klimaattop COP29

UNEP’s rapport benadrukt dat kwetsbare gemeenschappen als eerste de impact voelen van klimaatrampen. In het rapport, getiteld ‘Come hell and high water’, schetst VN-milieuchef Inger Andersen de verwoestende effecten van stormen, bosbranden en droogte op gemeenschappen en landbouw. Tijdens de klimaattop COP29 in Bakoe wordt klimaatfinanciering besproken, waarbij de vraag hoeveel van deze steun specifiek naar adaptatie gaat centraal staat. Pauw roept op tot concrete afspraken. “Er komt een steeds groter probleem op ons af. En nu reageren we vaak pas op iets wat al gebeurd is.”

Bron: ANP