Binnenland

Gerechtshof: Shell niet verplicht tot CO2-reductie, Milieudefensie teleurgesteld maar strijdlustig

12-11-2024 13:31

Foto: Bloomberg.

Het Gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag uitspraak gedaan in de geruchtmakende klimaatzaak die Milieudefensie tegen Shell heeft aangespannen. Tot teleurstelling van Milieudefensie oordeelt het hof dat Shell niet kan worden gedwongen tot concrete percentages voor CO2-reductie.

 

Redactie, TPO, 12 november 2024 – De uitspraak vernietigt een eerdere rechterlijke uitspraak die Shell wel verplichtte tot CO2-reductie. Milieudefensie-directeur Donald Pols reageert teleurgesteld: “Het raakt ons diep. Deze zaak gaat over het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering en de toekomst van onze kinderen.” Pols geeft aan verrast te zijn door de uitspraak.

Zorgvuldigheidsplicht

Ondanks de teleurstelling ziet Milieudefensie ook lichtpuntjes. Het hof bevestigt namelijk dat Shell een verantwoordelijkheid heeft in het verminderen van zijn CO2-uitstoot om klimaatverandering te beperken. Volgens de rechter rust er een “zorgvuldigheidsplicht” op Shell om de CO2-uitstoot te verminderen.

De strijd gaat door

Milieudefensie benadrukt dat de strijd tegen klimaatverandering en grote vervuilers doorgaat. Pols: “Deze zaak heeft laten zien dat grote vervuilers niet onschendbaar zijn. We hebben het debat over de verantwoordelijkheid van bedrijven aangezwengeld.” Of Milieudefensie verdere juridische stappen tegen Shell gaat ondernemen, is nog niet bekend. “We gaan de uitspraak eerst in alle rust lezen”, aldus Pols.

Pijnlijk

Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong, noemt de uitspraak van het hof “heel pijnlijk voor het klimaat en jongeren”. Ook zij blijft strijdbaar: “We zien dat het nodig is. Ik ben 21 en ik hoop nog heel lang met deze planeet door te kunnen.”

De uitspraak in de klimaatzaak tegen Shell is een belangrijke ontwikkeling in het debat over de verantwoordelijkheid van bedrijven in de strijd tegen klimaatverandering. Het is nog onduidelijk welke gevolgen deze uitspraak zal hebben voor toekomstige rechtszaken en het beleid van bedrijven.

Bron: ANP